NAJAVLJENO LOŠE VRIJEME

Noć istraživača u Exportdrvu prebačena za subotu, 1. listopada

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zbog najave nevremena, Europska noć istraživača u Rijeci – edicija 2022. u prostorima Exportdrva na Delti prebačena je na subotu, 1. listopada od 17 do 22 sata.

Noć istraživača vraća se u Rijeku, po prvi put nakon 2019. godine, u okviru europskog projekta BLUE-CONNECT u koji je uključeno riječko Sveučilište, a koji je financiran sredstvima programa Obzor Europa.

Europska noć istraživača tradicionalno se održava zadnji vikend u rujnu, a osim u Rijeci, ove se godine istodobno održava u još četiri hrvatska grada: Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ali i u brojnim drugim europskim gradovima.

Cilj manifestacije jest na jednostavan i razigrani način približiti znanost posjetiteljima te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: Ja istražujem!

Istraživači Sveučilišta u Rijeci pripremili su bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Tako će se posjetitelji, između ostalog, moći upoznati s važnosti vinske mušice u istraživanjima, izmjeriti svoj ugljikov otisak, mikroskopirati tumorske stanice i još mnogo toga. ”Čudesni život vode”, ”Pogled u nanosvijet”, ”Kemija boje i svjetlosti”, samo su neke od edukativnih i zanimljivih radionica koje su riječki istraživači pripremili za vas.

Na jučer održanoj konferenciji za novinare voditeljica Centra za inovacijske inicijative Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije pozvala je građane da dođu u Exportdrvo i sudjeluju u bogatom programu.

„Zadržavanje dječje radoznalosti i u odrasloj dobi, potreba za istraživanjem svijeta oko sebe, čovjeku je potpuno prirodna, a često se u obrazovnom sustavu suspendira… Želimo pokazati da ne mora biti tako… Sveučilište u Rijeci konstantno radi na popularizaciji znanosti pa smo tako čak i tijekom pandemije održavali online Festival znanosti u Rijeci. Noć istraživača odmah smo prihvatili te se i ona svake godine održavala do pandemije. Želimo približiti znanost i istraživački rad svima onima koji nisu znanstvenici; primarno mlađim generacijama. Posjetitelji Noći istraživača moći će sudjelovati u tzv. hands on pokusima, odnosno sami na trenutak ući u kožu znanstvenika“, kazala je na predstavljanju manifestacije prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić.

„Za znanstvenike je ova manifestacija važna prilika da pokažu značaj znanosti i da predstave svoj posao i utjecaj znanstvenih istraživanja na društvo. Posao znanstvenika nije nipošto dosadan; naprotiv, on je zanimljiv kreativan nepredvidljiv i većina znanstvenika uživa u svojem poslu. Vjerujem da je to nešto što treba pokazati i prenijeti, prije svega mladima. matematika, kojom se bavim, često je percipirana kao nešto teško i dosadno, čak i nepotrebno; dakako, potpuno je suprotno – pokazat ćemo da je matematika zabavna! Pozivam roditelje da dovedu svoju djecu na Noć istraživača u subotu, istaknula je izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku.

Cjelokupni program manifestacije dostupan je na mrežnoj stranici projekta https://jaistrazujem.hr/program/, a informacije o događanjima moguće je pronaći i na „ja istražujem“ profilima na društvenim mrežama (FacebookInstagramTikTok).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari