POGORŠANJE SITUACIJE

NOVE MJERE U PGŽ! Danas čak 300 novozaraženih; Od 22. ožujka nastava po modelu C, preporuka za pojačani nadzor!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Preporuka za pojačani nadzor odnosi se između ostaloga na privatna i javna okupljanja. Poslodavcima se preporuča organiziranje rada od kuće. Osnovnoškolci prelaze na model C

“U posljednjih deset dana bilježi se na području PGŽ veće povećanje broja novozaraženih. U odnosu na jučer bilježimo porast od čak 40 posto, zbog čega je Županijski stožer civilne zaštite donio nove mjere i preporuke. Od idućeg ponedjeljka, 22. ožujka, predmetna nastava u osnovnim i srednjim školama odvijat će se po modelu C odnosno online.  Situacija je sada vrlo zahtjevna”, rekao je na konferenciji za medije nakon izvanrednog sastanka Stožera civilne zaštite PGŽ Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Na današnjoj konferenciji za medije objavljeno je kako je u posljednja 24 sata na području PGŽ čak 300 novozaraženih od 1072 testiranih osoba, što čini 28 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Na području PGŽ s današnjim danom imamo 1247 aktivnih slučajeva. 74 osobe su ozdravile. Od 1247 aktivnih slučajeva zaraze 66 osoba je hospitalizirano, od toga 9 na respiratoru. U navedenom razdoblju nema preminulih osoba, javili su iz KBC-a Rijeka.

Županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da će tijekom dana kontaktirati druge osnivače škola u našoj Županiji vezano uz preporuke o prelasku na online nastavu. Naglasila je da je to prvenstveno preventivna mjera te da u školama nema značajnijeg povećanja zaraze, nešto veći broj oboljelih bilježi se u pojedinim srednjim školama.

Župan Komadina rekao je da je jutros razgovarao s ministrom Fuchsom koji je stava da bi maturanti trebali biti izuzeti iz C modela nastave, te je nakon konzultacija s ravnateljima srednjih škola donijeta odluka da maturanti i završni razredi strukovnih škola te učenici na praktičnoj nastavi ostaju na modelu A izvođenja nastave.

„Apeliram na građane da shvate ozbiljnost situacije, da se obavezno u svim zatvorenim prostorima nose maske, da se suzdrže od neformalnih druženja, a od lokalnih stožera da aktiviraju svoje Covid redare, a ako im zatreba pomoć neka je zatraže od Županijskog stožera“, rekao je župan.

Što se tiče preporučenih novih mjera i obrazaca ponašanja, šef Županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je kako će se najviše pažnje posvetiti privatnim i javnim okupljanjima građana koje u Stožeru ocjenjuju najveći izvorima zaraze. Očekuju pojačani nadzor ovlaštenih osoba koje bi veću pažnju trebale posvetiti pridržavanju mjera u javnom prijevozu, u trgovačkim centrima te na javnim okupljanjima. Sportašima i rekreativcima preporuča se i izbjegavanje korištenja svlačionica. “Preporuka poslodavcima je da gdje god je to moguće organiziraju rad od kuće ili u smjenama”, rekao je Šćulac.

“Pozivam sve da dignu covid redare na noge i da se ozbiljnije no ikada pridržavamo svih propisanih mjera”, apelirao je župan Zlatko Komadina.

VIDEO DANA: