POŠTIVANJE MJERA

Novosti iz Art-kina: Program Škola u kinu i u online varijanti!

Foto: Art-kino

Iako je jedan od temeljnih ciljeva programa Škola u kinu poticanje gledanja filmova u kinu, u ovim novonastalim okolnostima Art-kino pokušava naći jednostavno rješenje koje će omogućiti gledanje kvalitetnih filmova i putem drugih medija, a sve u cilju zadržavanja kontakta sa školama i učenicima, učenja o filmu te kontinuiteta ovog programa

U kontekstu novonastalih okolnosti vezanih uz COVID-19 te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija koje su posjet kinu znatno otežali vrtićima i školama, Art-kino je odlučilo u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima ponuditi dio programa Škola u kinu i u online varijanti, putem video platforme. Tako djeca i mladi iz Primorsko-goranske županije od listopada ove godine mogu u prostorima svojih vrtića i škola ili na svojim uređajima kod kuće uživati u novim i starim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta koji su namijenjeni upravo njihovom uzrastu.

”Naime, iako je jedan od temeljnih ciljeva programa Škola u kinu poticanje gledanja filmova u kinu, u ovim novonastalim okolnostima Art-kino pokušava naći jednostavno rješenje koje će omogućiti gledanje kvalitetnih filmova i putem drugih medija, a sve u cilju zadržavanja kontakta sa školama i učenicima, učenja o filmu te kontinuiteta ovog programa. Ovakav online program ima potencijal širenja i na područja naše Županije kojima je Art-kino do sada bilo relativno nedostupno zbog geografske udaljenosti i prometne nepovezanosti,,-  ističe savjetnica za dječje programe Art-kina Barbara Zupičić.

Novu ponudu online Škole u kinu već su iskoristili OŠ Jurja Klovića iz Triblja, OŠ Nikola Tesla, OŠ Josipa Pavlišića, OŠ Srdoči, OŠ Pećine i Dječji vrtić More, a uz mogućnost prelaska škola u online nastavu ove jeseni očekuje se novi porast interesa među školama i vrtićima koje su dosad uspjele organizirati dolaske u Art-kino. Naravno, tradicionalni način djelovanja Škole u kinu, uz dolazak učenika i učenica u Art-kino, provodit će se i dalje, dokle god to važeće epidemiološke mjere dozvoljavaju.

Podsjetimo, Škola u kinu je program koji Art-kino provodi kontinuirano do 2009. godine i koji se sastoji od projekcija odabranih filmova za djecu i mlade tijekom pojedine školske godine. Program je podijeljen u tri segmenta: za dječje vrtiće, osnovne škole i srednje škole. Program za dječje vrtiće usmjeren je na animirane filmove i to pretežito kratkometražne, s ciljem stvaranja navike odlaska u kino od najranije dobi.

Program za osnovne škole nadovezuje se na teme iz filmske kulture koje se obrađuju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja u sklopu Kulture i medija, jednog od tri nastavnih područja Hrvatskog jezika, što omogućuje školama da dio nastave posvećene tom segmentu provedu upravo uz film. Konačno, program filmova za srednje škole omogućuje koreliranje nastave iz raznih predmeta s filmovima na programu.

– Škola u kinu ima za cilj razvoj filmske pismenosti kod djece i mladih tako da kod njih razvijemo sposobnost gledanja filma, analize i kritičkog vrednovanja istog te selektivnosti u izboru filmova. Ukratko, cilj je educirati informirane gledatelje, a ne pasivne konzumente. Ujedno ovaj program ima za cilj promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su društvena inkluzija, ravnopravnost, solidarnost, demokracija i poštivanje različitosti, naglasila je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Programom se kod mladih posebno želi skrenuti pažnju na domaću i europsku filmsku produkciju kao protutežu komercijalnom i major filmu, a u proteklim je godinama okupljao djecu i mlade iz cijele županije, uključujući gotovo 15.000 mladih gledatelja samo u prošloj, 2019. godini.

Ovogodišnji program Škole u kinu, u tradicionalnom i online izdanju, dostupan je na mrežnoj stranici Art-kina, a za detaljnije informacije zainteresirani nastavnici i nastavnice mogu kontaktirati s voditeljicom programa Barbarom Zupičić putem e-pošte: edukacija@art-kino.hr
Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/djeca-mladi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari