IZMJENOM ODLUKE

O projektima Riječkog programa lokanog partnerstva odlučivat će i građani

O projektima Riječkog programa lokanog partnerstva odlučivat će i građani

Izmjenom Odluke o načinu financiranja djelatnosti mjesnih odbora na području Grada Rijeke, ubuduće će o projektima Riječkog programa lokalnog partnerstva odlučivati i građani sudjelovanjem u radu Povjerenstva za odabir projekata koji je s dosadašnjih tri na proširen pet članova, od kojih bi dva člana povjerenstva bila imenovana iz reda predstavnika građana.

“Riječki program lokalnog partnerstva” (RPLP) specifičan je projekt s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. Riječkim programom lokalnog partnerstva omogućeno je da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina – od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

Riječ je o jednom od postojeća četiri modela participativnog budžetiranja, a ovaj model raspoređivanja proračunskih sredstava prema prijedlozima samih građana, udruge i vijeća mjesnih odbora Grad Rijeka provodi se od 2005. godine.

Za odabir projekata Odjel za gradsku samoupravu i upravu raspisuje javni natječaj, a izbor projekata obavlja Povjerenstvo koje se sastoji od predsjednika i dva člana, s time da se predsjednik i jedan član imenuju iz reda predstavnika civilnog sektora, a jedan član se imenuje iz reda predstavnika medija.

RPLP je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat i opisan kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana. Cilj COGOV projekta je identificirati, prikupiti i promovirati najbolju praksu i inovacije u javnom sektoru koje omogućuje prikladnije i pristupačnije javne usluge.

U tom kontekstu provedene su aktivnosti i radionice u 2020. i 2021. godini na kojima su posebno istaknuti ciljevi RPLP-a u smislu poboljšanja infrastrukture, okoliša i životnih uvjeta u susjedstvu na održiv način, poticanje individualne inicijative i građanskog djelovanja, jačanje integracije zajednice i suradnja između građana i lokalnih institucija.

Jedan od koraka u postizanju naznačenih ciljeva je uključivanje građana koji su imali iskustva u osobnom angažmanu u nekom od dosadašnjih projekata RPLP-a u Povjerenstvo za odabir projekata. Stoga je sastav Povjerenstva za odabir projekata proširen s dosadašnjih tri na pet članova, na način da bi dva člana povjerenstva bila imenovana iz reda predstavnika građana.

Izmjena Odluke o načinu financiranja djelatnosti mjesnih odbora na području Grada Rijeke usvojena je na 7. sjednici Gradskog vijeća, a bit će objavljena u Službenim novinama Grada Rijeke.

Na natječaje Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine prijavljen je ukupno 221 projekt, od čega je 117 projekata odabrano za realizaciju, a 111 realizirano. Uskoro će biti objavljeno koji će se projekti realizirati u 2022. godini.

U  tom je sedamnaest godina dugom razdoblju u okviru ovog konkretnog programa uređeno: sedamnaest igrališta/parkova za djecu; 11 zelenih površina; petnaest dijelova naselja unutar mjesnih odbora;  tri šetnice, jedanaest dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru na igralištima dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari