ŽELE SUFINANCIRANJE

Obersnel: “Financirat ćemo Lopaču, ali kapaciteti bi trebali biti ugovoreni putem HZZO-a”

Bolnica dugi niz godina nije bila u sustavu zdravstvene zaštite, potom je s HZZO-om dogovoreno sufinanciranje određenog broja kreveta.

„Iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne omogućuje jedinicama lokalne samouprave da budu osnivači zdravstvenih ustanova, iznimka je napravljena kod Psihijatrijske bolnice Lopača. Prije više od 25 godina Grad Rijeka je preuzeo osnivačka prava, zato jer bolnicu nitko drugi nije htio“, kazao je gradonačelnik Obersnel na redovnom gradonačelnikovom kolegiju, istaknuvši kako se problemi vezani uz osnivanje onda prelijevaju i na probleme funkcioniranja i financiranja bolnice.

Bolnica dugi niz godina nije bila u sustavu zdravstvene zaštite, potom je s HZZO-om dogovoreno sufinanciranje određenog broja kreveta.

„Grad Rijeka će i dalje financirati rad Lopače, no jedino rješenje za kvalitetan rad bolnice vidim u tome da glavnina kapaciteta bude ugovorena putem HZZO. Dio prihoda i dalje se može ostvarivati kroz Socijalni program te slobodnim ugovaranjem na tržištu, iako mislim da sve manje građana može osigurati plaćanje komercijalnih cijena“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako je HZZO protekle godine nije htio izdvojiti sredstva za bolnicu, opravdavajući odluku činjenicom da nisu odradili ugovoreno, a pritom zaboravljajući da je bolnica, zbog požara u srpnju 2018. godine, gotovo godinu dana radila smanjenim kapacitetom.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović istaknuo je kako je požar značajno utjecao na funkcioniranje bolnice, a oko 4 milijuna kuna vrijedna obnova najvećim  je dijelom financirana od naknade štete osiguravajuće kuće i općih prihoda.

Primorsko-goranska županija osigurala je 500 tisuća kuna, a nadležno ministarstvo 150 tisuća kuna, značajno manje nego što je na početku obećano.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari