OBERSNEL I BUTKOVIĆ: Dogovoreno ubrzanje realizacije projekta uređenja Delte i Porto Baroša!

Jedan od prijedloga uređenja Delte i Porto Baroša

Na području Delte te luke nautičkog turizma u luci Porto Baroš trebali bi niknuti najmoderniji stambeni i poslovni objekti

U Salonu Grada Rijeke održan je sastanak gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića na kojem je bilo riječi o temama vezanim uz promet, lučko područje, ali i projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Na sastanku je, u prvom redu, dogovoren način ubrzavanja realizacije projekta uređenja stambenih i poslovnih sadržaja na području Delte te luke nautičkog turizma u luci Porto Baroš. U tom smislu, Vlada RH donijet će nekoliko odluka.

Sastanak gradonačelnika s ministrom Butkovićem (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

Kako je kazao ministar Butković, najvažnijoj odluci – raspisivanju natječaja za luku nautičkog turizma – prethodit će postupak izuzimanja tog prostora iz lučkog područja. Kako bi pokrenuli taj za Rijeku vrlo vrlo značajan razvojni projekt, kopneni dio Delte izuzet će se iz pomorskog dobra i postati javno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, na raspolaganju Ministarstva državne imovine.

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo dogovorom oko ubrzavanja realizacije projekta uređenja Delte i Porto Baroša te ocijenio kako će izuzimanje lučkog područja Delta iz pomorskog dobra utjecati na podizanje interesa investitora za realizaciju tog projekta.

Na sastanku se razgovaralo i o nizu projekata vezanih uz promet, prije svega radove na rekonstrukciji Adamićeve i Krešimirove ulice.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Osim polaganja novog asfaltnog sloja na ove dvije važne gradske prometnice, u suradnji s Gradom Rijekom i KD Vodovod i kanalizacija izvest će se rekonstrukcija i dogradnja kanalizacijske mreže te obnova oborinske odvodnje na križanju Mlaka. Već je započela rekonstrukcija rotora na Martinkovcu, dok se kružna raskrižja na Pećinama i Pavlovcu nalaze u fazi projektiranja.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je posebno zadovoljstvo što je ministar Butković još jednom istaknuo cestu D403 kao važan nacionalni projekt.

„Dokumentacija je pri kraju i u trećem kvartalu očekujemo raspisivanje natječaja za taj vrlo važni infrastrukturni projekt vezan uz funkcioniranje Zagrebačke obale. Što se tiče osiguravanja financija, budući da se radi o 60 milijuna eura vrijednom projektu, dvije su mogućnosti – Operativni program Konkurentnost i kohezija ili novi instrument CEF Transport Blending, kojim bi se osiguralo 20% bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, dok bi 80 % bi osigurala država,“ kazao je ministar Butković, napominjući da je obveza Ministarstva ministra mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva financija pronaći prihvatljiv model financiranja.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Što se tiče ceste prema Marišćini, odnosno njezinog nedovršenog dijela na području Općine Viškovo, ministar Butković je istaknuo kako će se, nakon što u projekt uđu i izmjene oko jednog rotora, raspisati natječaj za izbor novog izvođača radova.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnosti da država prepusti Gradu Rijeci skladišta Export Drvo, a s ciljem davanja potpore realizaciji projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, bila bi zadržana postojeća funkcija tog prostora, koji službi za izložbene i sajamske svrhe, odnosno kao prostor za smještaj udruga vezanih uz kulturu.

Pored gradonačelnika Obersnela, na sastanku su bili pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, pročelnik Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić. U pratnji ministra Butkovića bili su državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, pomoćnik ministra, Jure Šarić, tajnik kabineta ministra Ksenija Bertić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari