ZADNJA KONFERENCIJA U SVOJSTVU GRADONAČELNIKA

Obersnel: Interes Rijeke uvijek mi je bio prije svega

Vojko Obersnel na posljednjoj je konferenciji za novinstvo kao riječki gradonačelnik istaknuo da mu je u dosadašnjih 21 godinu na toj dužnosti interes Rijeke uvijek “bio prije svega”, što je dokazao tako što nikad nije želio napustiti Rijeku iako je imao različitih ponuda za druge dužnosti.

“Osjećao sam obavezu prema građanima koji su me birali. Odluku da se više neću kandidirati za gradonačelničku funkciju donio sam prije četiri godine, 21 godina je bila sasvim dosta i vrijeme je da se prepusti mogućnost drugim i mlađim ljudima da se dokažu”, istaknuo je.

“To ne znači da se selim iz Rijeke. Ostajem i nastavljam i dalje djelovati, prije svega politički, ostajem otvoren i beskompromisan u stavovima”, rekao je Obersnel.

Govoreći o odnosu s medijima, Obersnel je ocijenio da su bili korektni, da su mu pomogli da komunicira bolje i otvorenije. “Povjerenje smo gradili otvorenošću i dostupnošću, ali uz poneku iskricu, koja je često bila vezana uz moj karakter, koji je takav kakav je. Sve se da promijeniti, ali karakter teško”, rekao je.

“Postigli smo da Rijeka bude najtransparetniji grad, da nema tajni i da su sve informacije dostupne”, ocijenio je Obersnel.

Među ostvarenjima tijekom svih mandata istaknuo je gradnju sveučilišnog kampusa, u što je, kako je rekao, Grad Rijeka preko zemljišta i infrastukture uložio 133 milijuna kuna.

U novu bolnicu Grad je uložio na sličan način 45 milijuna kuna, a to je drugi važan projekt za grad, rekao je.

Istaknuo je vrijednost ulaganja u infrastrukturu, ponajprije kompleks Benčić, te sportsku infrastrukturu, bazenski kompleks, atletsku dvoranu i Centar Zamet. Izdvojio je i uvođenje građanskog odgoja u školski program.

Projekt Europske prijestolnice kulture ostavlja iza sebe golemo znanje i iskustvo te vrijedne objekte, istaknuo je.

Dodao je da su tih godina ostvarena visoka ulaganja u plinovodnu, vodovodnu infrastrukturu odvodnje, nove autobuse javnoga gradskog prijevoza.

Ostvaren je veliki porast turističkog prometa i smještajnog kapaciteta, a povučeno je i više od 300 milijuna eura za 175 projekata iz europskih fondova, rekao je Obersnel.

Na pitanje novinara o budućoj političkoj karijeri, rekao je da će ponajprije djelovati na riječkoj razini, kao potpredsjednik riječkoga SDP-a. Hoće li biti nešto šire od toga, o tome će odlučiti članstvo SDP-a kad dođe vrijeme za to, istaknuo je.

“Nije mi namjera biti gradonačelnik u sjeni. Znam kakvo je to opterećenje jer sam i sam na početku mandata proglašavan gradonačelnikom na daljinski, pod Slavkom Linićem”, rekao je.

“Ako bude potrebno, svojim iskustvom i znanjem stojim na raspolaganju Marku Filipoviću. Niti bih želio, niti bi Marko prihvatio da budem gradonačelnik iz sjene”, zaključio je Obersnel. (h)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari