DONOSIMO PROGRAM

Obilježavanje Ljubičastog dana: KBC Rijeka organizira akcije podrške za oboljele od epilepsije

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i ove je godine povodom obilježavanja Ljubičastog dana priredila prigodne aktivnosti.

U utorak, 26. ožujka 2024. od 10 sati u Vijećnici grada Rijeke edukativna predavanja održat će dr. sc. Sandra Graf Župčić na temu života s epilepsijom te izv. prof. dr. sc. Ingrid Škarpa-Prpić koja će govoriti o epilepsiji u starijoj životnoj dobi. Također će zainteresirani građani dobiti informativne materijale o tome kako pomoći osobi koja ima epileptički napad, a letci na tu temu dijelit će se i pacijentima u prostoru neurološke čekaonice na riječkoj Poliklinici.

Ljubičasti dan ili Purple day svake se godine obilježava 26. ožujka diljem svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

„Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju“, poruka je Cassidy Megan iz Kanade koja je 2008. godine sa svojim roditeljima i Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske pokrenula ovu inicijativu. Boja lavande, koja se smatra bojom epilepsije, simbolizira usamljenost, čest osjećaj oboljelih od ove bolesti, što je posljedica društvene stigmatizacije i izolacije.

Važno je naglasiti da većina oboljelih od epilepsije živi normalnim životom, baš kao i svi ostali – što znači da idu u školu, studiraju, rade, sklapaju brakove, imaju djecu, bave se sportom itd.

U Hrvatskoj se Ljubičasti dan obilježava od 2010. godine, a oboljelih je oko 40 tisuća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari