ŽUPAN SUDJELOVAO

Galerija | Obilježena 180. obljetnica Matice hrvatske i 70. obljetnica Ogranka Matice hrvatske u Rijeci

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je na obilježavanju 180. obljetnice Matice hrvatske i 70. obljetnice Ogranka Matice hrvatske u Rijeci koje se održalo pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Na svečanosti u Auli magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci župan Komadina uputio je čestitke na znamenitom jubileju i predanom radu na promicanju hrvatske kulture.

“Matica hrvatska imala je veliku ulogu u stvaranju identiteta hrvatskog naroda i preduvjeta za hrvatsku državu. Nastala je u bitki za hrvatsku riječ i slovo, a danas baštini tu priču. S Maticom jako dobro surađujemo, imamo puno ogranaka u županiji i ne sumnjam u nastavak dobre suradnje”, izjavio je župan Komadina.

Čestitkama se, u ime gradonačelnika Rijeke i svoje osobno, pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj naglasivši kako su svi dosezi i postignuća Matice imala plemenit cilj, istraživanje i očuvanje znanosti i kulture te hrvatskog identiteta.

O važnosti Matice hrvatske danas njezin predsjednik Miro Gavran naveo je kako je poduzet niz aktivnosti kako bi Matica imala veliki značaj u sadašnjosti, ali i bliskoj budućnosti. U proteklih godinu dana pokrenut je podcast, prezentiran rad Matice riječkim, osječkim i zagrebačkim studentima te osnovan prvi Festival knjige, a što je rezultiralo povećanjem broja novih članova.

Predsjednik riječkog ogranka Goran Crnković podsjetio je na značajni doprinos riječkog Ogranka kulturnom životu grada, prije svega u izdavaštvu. Potaknuo je utemeljenje nakladnika Otokar Keršovani, uređivao Riječku reviju, a 1968. pokrenuo časopis Domet.

U kulturno umjetničkom programu prikazan je dokumentarni film o 180. godina rada Matice hrvatske redatelja Leona Rizmaula. Slijedio je izbor iz lirike Denisa Brižića i Rajke Jurdane-Šepić, a programski blok zatvorio je glazbeni nastup tria Veljak.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari