NEMJERLJIV DOPRINOS ZAJEDNICI

Video | Riječki Hospicij obilježio 10. godišnjicu: Vodili su brigu o tisućama umirućih te pružili utjehu članovima njihovih obitelji

Danas je obilježeno deset godina od otvorenja hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci. U prvom desetljeću rada u hospiciju je preminulo više od 2 600 palijativnih bolesnika. Više u video prilogu.

Na današnji dan prije 10 godina u Rijeci je osnovan hospicij Marije Krucifikse Kozulić. Jedina je to ustanova palijativne zdravstvene skrbi takve vrste u Hrvatskoj. Osnovala ga je Riječka nadbiskupija, uz podršku grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

Tim povodom u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Marije Kraljice apostola” misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić.

“Ja sam zahvalan svima koji su radili ovih 10 godina no ne smijemo se samo jubilejski osvrtati na ovo pitanje nego tražiti načine kako još više poboljšati kvalitetu rada i ostvariti ono zbog čega hospicij postoji – a postoji da bi i to zadnje razdoblje života umirući proživjeli što dostajanstvenije”, rekao je ovim povodom riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Riječki hospicij ima kapacitet od 14 kreveta u 9 soba. Uz medicinske sestre, njegovateljice i fizioterapeute o palijativnim bolesnicima brinu i duhovnici te vanjski suradnici – bolnički liječnici i psiholozi.

“U tom periodu od 10 godina ovdje se u vječnost preselilo oko 2 600 duša, što znači 2600 obitelji koje su izgubile svog voljenog. Mi se trudimo pomoći ne samo oboljelom nego i članovima obitelji.”, naglasila je Leopolda Ivković, ravnateljica Hospicija Marije Krucifikse Kozulić.

Pacijenti koji dolaze u hospicij uglavnom su onkološki bolesnici kod kojih se ne očekuje preživljenje duže od tri mjeseca. No među njima ima i onih koji se oporave i liječenje nastavljaju kući ili u nekoj drugoj ustanovi.

Potom je održan simpozij na temu: “Palijativna skrb – kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put”.

Riječki hospicij jedina je ustanova palijativne zdravstvene skrbi takve vrste u Hrvatskoj, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari