NAJAVLJUJU I PROSVJED U ZAGREBU

Galerija | ‘Va vražju mater hote, ne damo naše grote!’: U Opatiji održan prosvjed protiv Prijedloga Zakona o pomorskom dobru

‘Treba nam Zakon koji ne rasprodaje našu obalu i more’, ističu organizatori iz opatijske Udruge Žmergo. Sudjelovalo je oko stotinu ljudi, među njima i opatijski Kukali

Prosvjed protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, na kojemu je, na poziv opatijske Udruge Žmergo, sudjelovalo oko stotinu ljudi, održan je u subotu na opatijskom kupalištu Slatini.

‘Šačica ljudi’ ne može odlučivati o javnom dobru

Helena Traub iz Žmerga poručila je da ne žele zakon kojim bi se koncesijama ograničio slobodan pristup plažama, da ne žele ograde na plažama i nasipavanje plaža nego čiste i dostupne plaže i more.

Izjavila je da “šačica ljudi” ne može odlučivati o javnom dobru te da je potrebna jasna vizija i dijalog o tome što i kako učiniti s pomorskim dobrom.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Traub je ocijenila kako prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama prate proceduralne greške, da nije usklađen s međunarodnim obvezama Hrvatske, pravnom stečevinom EU te da nije u skladu s propisima o prostornom planiranju, propisima koji reguliraju koncesiju i javnu nabavu.

Dijelove prijedloga Zakona smatraju problematičnima

Navodeći dijelove prijedloga Zakona koje smatraju problematičnima, iz Žmerga ističu da će se građanima ograničiti pristup javnim plažama, da turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer će se njihovi turisti moći kupati gdje im koncesionari odrede te da će mali poduzetnici i obrtnici koji rade na plažama biti pod izravnim utjecajem bogatog i podobnog koncesionara.

Iz Žmerga naglašavaju da su lokalni prosvjedi, tako i opatijski, najava velikog prosvjeda inicijative “Javno je dobro“, koji će biti održan 2. veljače na Markovu trgu, kako bi se zakonodavcu poslala poruka “Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari