PRIGODAN PROGRAM

Galerija | Obilježeno 15. godina riječke Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples

Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica prigodnim je programom održanom u HNK Ivana pl. Zajca proslavila 15 godina djelovanja.

Škola je s radom započela 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa.

Danas škola ima 18 školskih i 5 predškolskih razrednih odjeljenja s ukupno 145 učenika i svojim djelovanjem ostvaruje ključnu svoju ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti kao jedne od važnih kulturnih točaka u Rijeci i Hrvatskoj te je svojim radom postala idealna platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, ali i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti kod djece školske dobi, što je najpogodniji razvojni trenutak za formiranje sustava vrijednosti u kulturi.

Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansambla koji ostvaruje suradnju s lokalnim partnerima, kao što su MMSU Rijeka, Prostor Plus, vokalno- instrumentalna grupa Marinada; a projektima „Plesni poklon“, „Pogled s vrha prstiju“ i „Bez granica“ ostvaruje suradnju s HNK-om Ivan pl. Zajc u Rijeci, HKD-om Rijeka, Centrom Gervais iz Opatije i s Plesnom grupom Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Tijekom proteklih 15 godina škola je surađivala  s eminentnim obrazovno-umjetničkim ustanovama (Hungarian Dance Academyu, Budimpešta; Accademia Nazionale di Danza, Liceo Coreutico – Educandato Statale „Colleggio Uccelllis“, Udine, Italija;  Konzervatorij za glasbo in balet,  Ljubljana, Slovenija; Royal Academy of Dance, London; Academia de Musica de Alcoobaça, Portugal).

Također, važno je spomenuti da su učenici škole postigli velike uspjehe i osvojili  brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima (Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, Natjecanju plesača suvremenog plesa „Mia Čorak Slavenska“ u Zagrebu , Međunarodnom plesnom natjecanju Concorso Internazionale di danza ‘’Citta di Udine’’, Udine, Italija; Međunarodnom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, Zagreb; Natjecanju iz klasičnog baleta „Balance“, Sarajevo, BiH itd.) i položili audicije za daljnje školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Bruxelles, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Udine, Maribor, Milano, London).

U interakciji i učenju od educiranih plesača, nastavnika i odgajatelja, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica  omogućuje svojim polaznicima da razviju kreativnost, profesionalna i osobna znanja kao i vještine te kvalitetne međuljudske odnose koji će ih pripremiti za moguću profesionalnu karijeru u području plesne umjetnosti. Ili, pak, onim drugima, koji odaberu druga zanimanja, ostvarenjem svojih odgojno-obrazovnih zadaća škola će omogućiti stvaranje uspješne i kvalitetne budućnost, ali i budućnosti društva u kojemu djeluje.

Čestitke na dosadašnjem radu uputila je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši veliki značaj škole koja svojim polaznicima omogućuje razvijanje kreativnosti, ali i stjecanje profesionalnih i osobnih znanja.

„U više navrata imala sam priliku uvjeriti se u fascinantne plesne nastupe u izvedbi učenika škole, koji, zahvaljujući svome talentu i upornosti, ali svakako i njihovim vrijednim mentorima i nastavnicima, sigurnim korakom kroče prema velikim pozornicama. Ta zajednička sinergija vidljiva je i u mnogobrojnim nagradama ostvarenima na domaćim i inozemnim natjecanjima, ali i u suradnji sa stranim obrazovno – umjetničkim ustanovama čije iskustvo je dobra platforma za daljnje usavršavanje. Za riječki balet možemo reći samo kako ima dugu i raskošnu povijest, ali je uvijek protkan željom za daljnjim napredovanjem i postavljanjem novih izazova.

O tome najbolje svjedoči i audicija početkom ove godine za dva nova člana baletnog ansambla u  našem kazalištu, na koju se prijavilo čak više od 500 kandidatkinja i kandidata iz cijelog svijeta koji su, da bi postali dio ovog ansambla, bili spremni odmah se preseliti na riječku adresu. Uvjerena sam kako je i to jedna motivacija učenicima da vježbaju, ustraju i nastave svoju edukaciju,  a ujedno se jednog dana vrate u naš grada te možda postanu dio velikog riječkog baletnog Ansambla“ istaknula je zamjenica Krpan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari