POVODOM 100 GODINA

Galerija | Svečanom akademijom Veslački klub Jadran proslavio stotu obljetnicu

Povodom obilježavanja sto godina postojanja, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je svečana akademija Veslačkgm kluba Jadran.

Na svečanoj akademiji predstavljena je i monografija kluba „Prvih 100“, čime je i završio program proslave ove velike obljetnice koju je klub raznim programima i događajima obilježavao tijekom cijele ove godine.

Što se tiče povijesti Veslačkog kluba Jadran, osnovan je 1922. godine i od tada su veslači iz Rijeke aktivni i na državnoj, ali i na međunarodnoj veslačkoj sceni. Prethodnici VK Jadran bili su Nautico Sport Club Quarnero osnovan 1888. i Societa Canottieri Fiumani osnovan 1892. (1907. preimenovan u Eneo odnosno Rječina). 1906. osnovan je i treći riječki klub Club Canottieri Liburnia.

Na Sušaku je 1909. osnovan Hrvatski veslački klub Rožnica  (od 1911. naziva Uskok, pa Vila), a 1911. VK Velebit. Središte riječkog veslanja bio je lukobran, a sušačkog Martinšćica, gdje je, nakon ratne pauze, 26. ožujka 1922. osnovan Veslački klub Jadran.

Među mnogobrojnim uzvanicima na ovoj svečanosti bili su i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prigodnim se govorom sudionicima obratio i predsjednikov povjerenik za sport Željko Jovanović.

Kako je u svom govoru istaknuo riječki gradonačelnik, riječka povijest može se podičiti samo nekolicinom klubova sa stoljetnom tradicijom. „Kroz svoju dugu povijest uspjeli ste održati i razvijati ljubav prema veslanju okupljajući i povezujući generacije naših sugrađana od rekreativaca do sportaša, od juniora pa sve do veterana. Proslava stotoga rođendana Veslačkog kluba Jadran zapravo je jedna velika proslava riječkog, ali i hrvatskoga sporta, proslava za sve Riječane. A stota obljetnica je izvrsna prilika za osvrt na sportske rezultate ovoga Kluba koji dosežu do najviših stepenica olimpijskih, svjetskih i europskih natjecanja.

U nizu takvih uspjeha zaista je nezahvalno izdvajati samo neka, no ipak, neka su imena i uspjesi uistinu obilježili povijest ovoga sporta. Ja bih spomenuo samo neke na koje su Riječani, s pravom iznimno ponosni. A to su oni koji su kroz povijest ostvarili uspjehe na europskim i svjetskim prvenstvima, ali i na Olimpijskim igrama. To su legendarni Milan Butorac i Stanko Miloš, a kasnije i Frane Kazija i Aleksandar Fabijanić. Vjerujem da se među brojnim mladim sportašima s kojima se klub ponosi sigurno kriju imena budućih šampiona“, rekao je gradonačelnik Filipović i poželio klubu puno uspjeha i u budućnosti.

Autorica monografije „Prvih 100“ je Vanda Radetić, voditelji projekta su Marijan Pap i Livio Smilović, a u pripremi monografije sudjelovalo je čak 38 autora, članova i prijatelja kluba različitih generacija, 15 fotografa, odnosno korištene su fotografije iz 15 fotografskih arhiva te brojni suradnici društva i udruge.

Svečana akademija bila je i prilika da se dodjele i priznanja zaslužnim članovima Veslačkog kluba Jadran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari