Obilježeno 60 godina rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Srce”

Foto: Facebok - Udruga Srce

U prostorijama Zajednice Talijana Circolo održana je svečana sjednica povodom 60. godišnjice rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka

Udruga Srce usmjerena je na pružanje socijalnih usluga s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalizaciju, društvenu uključenost, povezivanje i razvoj pojedinca putem podizanja razine samopouzdanja i samostalnosti te poticanja i educiranja o brizi za zdravlje. Udruga djeluje od 1959. godine te je danas najstarija riječka udruga u području skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama iz cijele Primorsko-goranske županije, a uz svoje educirane socijalne radnike, udruga je sudjelovala u provedbi niza regionalnih i nacionalnih programa skrbi.

Obilježavanju 60. godišnjice rada udruge u ime Grada Rijeke prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Predsjednica udruge Nives Pavlović ovom je prilikom navela kako „Srce“ pri svom radu ima kontinuiranu podršku srodnih institucija i udruga civilnog društva, posebno ističući suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje.

Osobe s intelektualnim teškoćama su često u društvu segregirane, stigmatizirane i diskriminirane, stoga je rad organizacija poput naše ključan za zadovoljavanje njihovih potreba, rekla je Pavlović i predstavila redovna zbivanja u udruzi koja danas broji 60 članova.

Udruga Srce od 2016. godine provodi program poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama kao oblik izvaninstitucionalne socijalne pomoći. U udrugu svakodnevno dolazi dvadeset korisnika koji uz svoje obitelji sudjeluju u svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, ali i različitim kreativnim aktivnostima kao što su likovne radionice, radionice oblikovanja gline i tkanja, bavljenje glazbom i plesom. Pri udruzi djeluje i Atletski klub Srce koji okuplja sportaše s invaliditetom svih dobnih skupina koji se bave atletikom, plivanjem, boćanjem i skijanjem. Svakog mjeseca udruga Srce za svoje korisnike organizira edukativne događaje o zdravlju, prevenciji bolesti, prehrani, mentalnom zdravlju i sličnom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari