NEKOLIKO ODLUKA DONEŠENO

Objavljeno više javnih poziva za gradove i općine na području PGŽ, u okviru Fonda za Gorski kotar na raspolaganju 930 tisuća eura

Zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare navela je da je donijeto nekoliko odluka na kolegiju Župana od kojih se osvrnula na dva javna poziva i proračunska sredstva za programe školskog kurikuluma osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

U okviru Fonda za Gorski kotar u proračunu Primorsko-goranske županije za 2024. godinu planirana su sredstva namijenjena za sufinanciranje projekata jedinica lokalne samouprave u iznosu od 930.000,00 eura. Prihvatljive su aktivnosti koje se provode na objektima javne namjene, a na raspolaganju su široj lokalnoj zajednici i čija provedba doprinosi povećanju standarda usluga na području Gorskog kotara. Poput izgradnje, rekonstrukcije ili obnove objekata iz područja društvene, socijalne, javne, turističke, komunalne, poduzetničke, gospodarske i druge infrastrukture te energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Javni poziv ostaje otvoren sve do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. rujna 2024. godine.

Temeljem Javnog poziva za sufinanciranje projekata temeljem programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“ goranski gradovi i općine, do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog 2024. godine, mogu prijaviti i sufinanciranje nabave ratraka, motornih sanjki, pokretnih traka, sanjkališta s podlogom od umjetnih materijala, tubinga i ostale opreme za sanjkališta. Primorsko-goranska županija sudjeluje u sufinanciranju do 80 posto troškova do maksimalnog iznosa od 100.000,00 eura.

Programi Školskog kurikuluma u 2024. godini sufinancirat će se u 32 osnovne škole, 30 srednjih škola i 4 učenička doma za što je izdvojeno 201.350,00 eura, a u različite oblike programa, bit će uključeno oko 4.300 učenika, rekla je zamjenica.

Pročelnica Izabela Linčić Mužić izvijestila je o raspisivanju Javnog poziva za prijavu projekata za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta za 2024. godinu. Kako je navela, aplicirati mogu gradovi i općine koji se nalaze na 450 metara nadmorske visine. Na raspolaganju je 140 tisuća eura, a visina učešća JLS-a mora biti najmanje 50 posto od ukupno potrebnih sredstava. Cilj je sufinancirati troškove održavanja cesta koji su veći u višim područjima. Rok prijave je do 19. ožujka.

Aktualan je i Javni poziv za raspodjelu sredstava namijenjenih subvencioniranju pružanja usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika za što je u 2024. godini PGŽ osigurala 332 tisuće eura. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave čije se sjedište nalazi na 160 metara nadmorske visine, a rok prijave je do 19. ožujka.

Pročelnica Ermina Duraj predstavila je Nacrt prijedloga Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje PGŽ, Nacrt prijedloga Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Rijeka i Stanice Delnice te Prijedlog plana operativne provedbe posebnih mjera zaštite od požara od interesa za PGŽ, a koji će se razmatrati na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.

Kako je navela, plan zaštite od požara izrađen je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom PGŽ, a kao važnom je istaknuta činjenica da su Županija i jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti procjene ugroženosti od požara i planove zaštite s novonastalim uvjetima. Također, nužno je osigurati i dovoljan broj operativnih vatrogasaca te voditi računa o organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih postrojbi. Pročelnica je dodala i da će se u okviru plana, uz ostale, ostvariti suradnja s Hrvatskim šumama, HEP-om i HŽ-om te provesti niz edukacija, posebice onih najmlađih, o primjerice važnosti ponašanja na otvorenom prostoru, posebno tijekom ljetne sezone kada je rizik od požara veći.

PGŽ će u 2024. godini financirati vatrogastvo s iznosom od 329 tisuću eura, a putem županijske Vatrogasne zajednice, nabaviti i pet novih vatrogasnih vozila za otoke Krk, Cres, Mali Lošinj i Rab te Rijeku u vrijednosti od 530 tisuća eura. Također, nastavit će se ulaganja u Vatrogasni poligon u Šapjanama, za koji je do sada izdvojeno 890 tisuća eura.

Duraj je izvijestila i da je Nacrtom Plana operativne provedbe posebnih mjera zaštite od požara, Županija uskladila postupanja s nacionalnim planom dok je za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja osigurano 28.600,00 eura, od čega 18.600,00 eura za Stanicu Rijeka i 10 tisuća eura za Stanicu Delnice. Sredstva su namijenjena za akcije spašavanja, edukacije, obuku, održavanje interventnih baza, vježba i nabavu opreme.

Na području PGŽ-a djeluje šest javnih vatrogasnih postrojbi, 60 DVD-ova, tisuću dobrovoljnih i 250 profesionalnih vatrogasaca, podsjetila je pročelnica i pozvala sve mlade koji su zainteresirani za vatrogastvo da se jave lokalnim DVD-ovima i uključe u njihov rad kao volonteri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari