STRUČNJACI IZ RAZNIH PODRUČJA

U riječkom JGL-u međunarodni forum Hygeia Legacy: Edukativno putovanje povijesnim ljekarnama i ljekovitim vrtovima

Eva Usmiani Capobianco - članica Upravnog odbora JGL-a otvorila je drugo izdanje foruma Hygeia Legacy

Stručnjaci povijesti farmacije, muzeologije, turizma, i ljekovitog bilja iz 11 zemalja okupili su se s ciljem rada na projektu koji je u procesu kandidature za kulturnu rutu Vijeća Europe

Riječka farmaceutska kompanija JGL domaćin je drugog internacionalnog foruma „Hygeia Legacy“, edukativno-stručnog događaja realiziranog u suradnji sa španjolskom udrugom Aromas Itinerarium Salutis, JGL Muzejom farmacije, Turističkom zajednicom Grada Rijeke, a uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke.

Forum je okupio stručnjake na polju povijesti farmacije, muzeologije, turizma i ljekovitog bilja iz 11 europskih zemalja, koji će se tijekom naredna dva dana posvetiti radu na projektu „Europska ruta povijesnih ljekarni i vrtova ljekovitog bilja”. Ista uključuje specifična mjesta s obiljem znanja o aromama poput samostanskih ljekarni, povijesnih ljekarni, povijesnih knjižnica, botaničkih i ljekovitih vrtova u regijama Europe gdje takvo znanje potiče interkulturni i interreligijski dijalog od davnina.

Europska ruta povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova je prekrasno, povijesno putovanje otkrića koje povezuje narode i kulture Europe. Ovih ćemo dana u Rijeci pokazati veliki potencijal kulturne i prirodne baštine, materijalne i nematerijalne, za promicanje identiteta, društvene kohezije i ljudskog razvoja u Europi, uzimajući u obzir ciljeve održivog razvoja i druge međunarodne sporazume poput Europskog zelenog plana”, naglasila je María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual, direktorica Aromas Itinerarium Salutis, udruge osnovane na Sveučilištu Valencija, koja je nositelj projekta. Danas okupljaju sudionike iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Rumunjske, Portugala, Švicarske, Bugarske, Francuske, Mađarske, Litve te Bosne i Hercegovine, a projekt je u procesu kandidature za dobivanje certifikata kulturne rute Vijeća Europe.

María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual – direktorica Aromas Itinerarium Salutis

Osim niza predavanja, drugo izdanje „Hygeia Legacy“ foruma organizirano je s ciljem poticanja znanstvene i stručne aktivnosti članova te otvaranja novih mogućnosti za suradnju i razmjenu ideja.

Iznimno smo ponosni što dio ovog vrijednog projekta i što smo ga uspješno organizirali baš kod nas u Rijeci, JGL-u i JGL Muzeju farmacije. Vjerujemo da ćemo kandidaturom rute pri Europskom vijeću, dijeljenjem znanja o farmaciji, kao i prenošenjem istog na naredne generacije zaista doprinijeti očuvanju naše ljekarničke baštine i afirmaciji ljekarničke struke, što i jest osnovna misija JGL Muzeja farmacije“, naglasila je Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a koja upravlja projektom razvoja JGL Muzeja farmacije, dodajući kako se nada da će ruta, ukoliko dobije europski certifikat, doprinijeti razvoju turizma u našem gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Eva Usmiani Capobianco – članica Upravnog odbora JGL-a otvorila je drugo izdanje foruma Hygeia Legacy

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari