VRLO PRAKTIČAN VODIČ

Objavom vodiča „Šapicama po Primorsko-goranskoj županiji“ obilježen Svjetski dan zaštite životinja

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja u Prirodoslovnom muzeju, inače „pet friendly“ ustanovi, predstavljen je vodič za vlasnike pasa i buduće posjetitelje PGŽ-a s ljubimcima „Šapicama po Primorsko-goranskoj županiji“

Uz popis plaža, ideje za šetnje i kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi, u vodiču se nalaze i osnovna pravila za ulazak u RH i putovanje sa šapicom, što u slučaju ako se pas izgubi, kao i informacije o zaštiti životinja.

Svoj doprinos dali su stručnjaci u temama kako uz što manje stresa šetati gradskim ulicama, voziti se u javnom gradskom prometu, prepoznati kad psu nije ugodno ili mu umanjiti stres i pružiti prvu pomoć, objasnio je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, osvrnula se na turistički kontekst vodiča ukazavši na što veću potražnju sadržaja i lokacija na kojima gosti mogu boraviti sa svojim ljubimcima.

„Na europskoj razini primjetan je rast gostiju koji dolaze na godišnji odmor s kućnim ljubimcima. Nerijetko nailaze na probleme i manjak informacija. Iz tog razloga smo pokrenuli „Kvarner Pet Friendly“, oznaku i brošuru s lokacijama gdje su kućni ljubimci dobrodošli. Ovo je jako lijepa nadopuna kojoj je cilj olakšati gostima, ali i dodatno promovirati PGŽ“, rekla je.

Na konferenciji je predstavljen primjer dobre prakse, „pet friendly kafić“ na plaži „Monty’s Dog Beach“ u Crikvenici i na otoku Rabu čija ponuda za ljubimce ni malo ne zaostaje za onom redovnom. Psi uživaju u pivu i sladoledu od prirodnih sastojaka, a s vlasnikom mogu sudjelovati i u „Underdog“ natjecanju u plivanju i trčanju, opisala je vlasnica Ruby Montanari Knez dodavši kako se natjecanje prenosi diljem svijeta što je rezultiralo interesom za takvom plažom čak i u Long Beachu u Kaliforniji.

Vodič je izradila Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja Primorsko-goranske županije (KRAS PGŽ) u suradnji s TZ Kvarnerom i lokalnim turističkim zajednicama. Osim korisnih informacija, vodič je obogaćen i panoramskim fotografijama županijskog krajolika. Digitalna verzija bit će dostavljena svim iznajmljivačima s „pet friendly“ oznakom, dok je priprema za tisak dostupna u lokalnim Turističkim zajednicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari