FARMAEUTI SU VRLO TRAŽENI

Brucoši od danas u klupama; U Rijeci je pravi hit – studij farmacije!

Screenshot Kanal RI

Akademska godina za studente novootvorenog studija farmacije na Medicinskom fakultetu u Rijeci danas je i službeno započela

Riječ je o hit programu riječkog Sveučilišta za koji se na upisnim rokovima tražilo mjesto više.

“Velik interes je bio učenika, preko 600 ih je bilo prijavljenih, mi smo ih inicijalno primili 30, neki su se u međuvremenu predomislili, ispisali se tako da imamo trenutno 27 studenata farmacije”, otkriva Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Takav odaziv ipak nikoga na medicinskom fakultetu nije iznenadio.

“Apsolutno smo očekivali jer gdje god je studij farmacije interes je velik- jer osim što je zanimanje po sebi jako interesantno, pruža velike mogućnosti sigurnog zaposljenja što je danas izuzetno bitno”, dodaje dekan Goran Hauser.

Velik je danas bio dan I za najuspješniju farmaceutsku kompaniju u Hrvatskoj.

“Na ovome dugo radimo, I Sveučilište I mi I to je zapravo jedan sjajan spoj energije I strasti koje smo unijeli da dovedemo uopće tu farmaciju u Rijeci”, kaže Ivo Usmiani, predsjednik UO Jadran galenski labaratorij.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MARIJANA ŠEPIĆ BJELOBABA
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

Farmaceuti su već godinama vrlo traženi na tržištu rada.

“Srećom, mi smo već kompanija koja ima svoj brend I dolaze nam već farmaceuti iz Zagreba, iz Slovenije iz Italije… al evo sad ćemo imati naše prirodno okruženje. To nam znači jako puno za naš prirodni rast I razvoj”, zadovoljan je Ivo Usmiani, predsjednik UO Jadran galenski labaratorij.

Farmaceuti, osim u industrijskom dijelu farmacije posao lako mogu pronaći I na drugim mjestima.

“…to je jasno u najvećem dijelu u ljekarnama, vanjskim ljekarnama gdje ih najčešće I susrećemo a isto tako i u regulatornim tijelima poput agencija za lijekove, u bolničkim ljekarnama, u znanstveno istraživačkim institutima…”, govori Dinko Vitezić, voditelj Studija farmacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Brucoši farmacije sjeli su tako u svoje klupe a isto su sa 1. listopadom učinile I njihovi kolege sa ostalih studija sveučilišta u Rijeci. Svi se oni raduju nekim novim iskustvima a ponajviše nastavi uživo.

“Očekujem naučiti nešto novo, upoznat se s novim ljudima, steći neka nova prijateljstva I tako napredovati”, kaže studentica Franceska Milohanić.

“Očekujem da će biti što manje online nastave, da ćemo se družit, da ćemo se zbližit, uživat pomalo a I puno učit”, dodaje studentica Antonia Tea Beroš.

U novoj akademskoj godini Sveučilište u Rijeci je pripremilo nove aktivnosti te najavilo institucijske programe I politike koji će biti prioriteti. Godinu će prije svega obilježiti dvije teme- zeleno i digitalno.

“Osim dekarbonizacije, ozelenjavanja, uređivanja zelenih I rekreativnih površina tu će biti I niz akcija vezanih za povećanje održivih izvora energije, energetske učinkovitosti. Druga velika tema je digitalno I opet pod nazivom virtualni kampus”, otkriva Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Cilj ove aktivnosti je kroz virtalnu mobilnost povećati broj internacionalnih studenata. Ove godine Sveučilište u Rijeci objavljuje I novi pravilnik o kvaliteti studiranja.

“Koji donosi u dva segmenta izuzetne novosti a to je segment vrednovanja I razvoja online odnosno hibridnih oblika nastave kroz evaluaciju e-kolegija. To za ovu akademsku godinu već smo prikupili rezultate I uskoro ćemo imati analizu I objavu rezultata”, kaže Marta Žuvić,, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci.

Zbog rastuće potrebe studenata za psihološkom pomoći, potrebno će biti snažnije podupriijeti i rad Sveučilišnog savjetovališnog centra, istaknuli su sa Sveučilišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari