APSOLUTNI REKORD RIJEKE

VideoOboren je riječki rekord u količini kiše u 24 sata, ali u jednom gradu palo je čak i više!

Prognozirana je obilna kiša, ali su predviđanja premašena za čak tri puta

‘U Rijeci je preksinoć u jednom satu palo čak 93 litara kiše, a u svega nekoliko sati gotovo 200 litara. Odvodni sustav nije mogao progutati svu tu vodu’

Koliko je točno kiše palo u Rijeci i jesu li oboreni rekordi, detalje je u emisiji RTL Danas iznijela RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš.

Prognoze su doista najavljivale obilnu kišu, ali baš ovolikih razmjera…

“Da, prognozirana je velika kiša, ali pala je ekstremna, teško predvidljiva, prognoze su premašene za dva pa čak i tri puta”, kazala je meteorologinja i navela da je u samo 10 minuta palo 22,3 litara kiše po metru četvornom.

“To je kao da na svaki metar četvorni izlijete desetak kanti vode u sat vremena”, ilustrirala je.

“Na sreću tim intenzitetom nije padalo cijelo vrijeme, ali se ipak nakupilo previše za grad i krenule su bujične poplave”, objašnjavala je kako su se u Rijeci razvijale stvari:

“Više je elemenata zbog kojih dolazi do njih – svakako je najvažnija količina kiše, ali i vrijeme unutar kojeg padne. Tako je sinoć u jednom satu palo čak 93 litre, a u svega nekoliko sati gotovo 200 litara. Odvodni sustav nije mogao progutati svu tu vodu i ulice su doslovno pretvorene u rijeke”.

“Do jutra je oboren apsolutni riječki rekord, palo je čak 287,5 litara. Tako je ovaj riječki potop po količini kiše u 24 sata među najvećima u povijesti mjerenja. Rekord ipak i dalje drži Zadar sa 352,2 litara po četvornom metru”, kazala je Damjana Ćurkov Majaroš za RT.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views