U PROSTORU RIHUBA

Odabrano 19 timova 14. generacije korisnika programa Startup inkubatora Rijeka

U prostoru RiHuba održana je svečanost ulaska 14. generacije korisnika u program Startup inkubatora Rijeka. 19 timova će tijekom procesa inkubacije imati sustavnu podršku u razvoju svojih poduzetničkih inicijativa i poslovnih ideja.

I ovoga puta, za tri najuspješnija tima generacije osigurana je novčana potpora za pokretanje vlastitog poslovanja u Rijeci, a potpore se dodjeljuju u iznosima od 100.000,00, 50.000,00 i 25.000,00 kuna.

Timovi koji su ušli u 14. generaciju su: Fashion brand UČKA – brend sportske odjeće (član tima: Stipe Barać); Gigit – Aplikacija i web za freelance glazbenike (članovi tima: Iva Štefančić i Marina Štefančić); Val sapuni – Izrada prirodnih sapuna hladnim procesom (član tima: Valentina Barać); Moj Profil – Poslovna društvena mreža za freelancere (član tima: Milena Marot); Centar za digitalne priče (član tima: Sandra Polić Živković); Pet Aquamatori – Proces kremiranja gdje se koristi voda umjesto vatre (članovi tima: Kristina Škulić, Marina Deželjin i Ivan Škulić); Riventiva – Organizacija poslovnih, privatnih i društvenih događanja i manifestacija (članovi tima: Iva Vavan i Andro Šantić); Optimizacija profesionalne sanitacije površina, opreme i uređaja (članovi tima: Nikolina Kovačević Ganić i Edi Vukušić); Gekko brewery – Proizvodnja i plasiranje craft piva (članovi tima: Nora Mišković, Matija Klapan, Domagoj Dražetić i Toni Kurelić); boshka.terrariums – Jedinstveni biljni svijet u minijaturi (članovi tima: Ana Pulić i Stjepan Šijan); HB studio – Putujući studio za dizajn i fotografiju (član tima: Helena Balaž); Kozmetičko-medicinski proizvodi na bazi ekstrakta lista masline (član tima: Maja Kinkela Devčić); Project Home – Aplikacija za izradu proračuna cijene i potrošnje energenata te dnevnik zadataka pri uređenju i održavanju doma i kućanskih aparata (član tima: Tatjana Malobabić); Japanski ofuro spa – Sinergija tradicionalne japanske kupke s ljekovitim biljem primorja (član tima: Ivona Nikolajević); Food-to-Dormouse – Računalna igra bazirana na dostavi hrane (član tima: Eugen Štimac); Nini’s Stardust – Dekorativni predmeti izrađeni od vune (član tima: Nikolina Jovičić); PREMIA – Marketing usluge u području svijeta nekretnina (član tima: Mia Borši); Annika – (Unikatni) Ručno rađeni keramički proizvodi (član tima: Ana Agneza Širić i Nika Maršić) i Gifty – web i mobilna aplikacija koja korisnicima pomaže pri odabiru poklona (član tima: Paulo Šuljić).

Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić, a podršku 14. generaciji Startupa Rijeka dali su i predstavnici najuspješnijih timova 13. generacije: Ana Dražul i Marina Mrazovac (tim Educational Piano Games – NOMI app), Stefano Rudin i Tedi Fućak (tim MEDRICAN) te Petar Kir Hromatko, Beti Puž i Filip Vuković (tim SKENER YACHTING).

Gradonačelnik Filipović poželio je dobrodošlicu novoj generaciji Startup inkubatora i iskazao ponos na program koji je kroz gotovo deset godina provođenja generirao kreativne mlade ljude koji su na ovaj način pristupili razvoju svojih poslovnih ideja. „Nadam se da će vaše ideje i projekti doprinijeti razvoju poduzetništva u Rijeci, naročito onog malog i srednjeg koje je i kičma našeg gospodarstva“, rekao je gradonačelnik i istaknuo veliki trud i entuzijazam od strane Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

„Većina edukacije u sklopu ovog programa provodit će se upravo u prostoru RiHuba kojeg svakodnevno za rad koriste brojni građani kao i digitalni nomadi, a to je samo jedan od prostora kojima upravlja naš Odjel za poduzetništvo. Također, u tijeku su i radovi na Energani – inkubatoru za kreativne tehnologije i IT industriju za koje se nadam da će biti gotovo do kraja sljedeće godine i čime ćemo dobiti još jedan prostor u kojem će se razvijati poduzetništvo u našem gradu“, rekao je gradonačelnik i pritom čestitao i svim mentorima koji rade s korisnicima Startup inkubatora i dijele s njima i svoje vrijeme i svoje znanje.

Također, korisnicima nove generacije predstavila su se i tri najuspješnija tima 13. generacije Start up inkubatora, Ana Dražul i Marina Mrazovac iz tima Educational Piano Games – NOMI app; Stefano Rudin i Tedi Fućak iz time MEDRICAN te Petar Kir Hromatko i Filip Vuković iz time SKENER YACHTING.

Javni poziv za ulazak 14. generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka bio je raspisan od početka rujna do 7. listopada ove godine i na njega je pristiglo ukupno 36 prijava. Nakon evaluacije svih pristiglih prijava, Programsko vijeće Startup inkubatora odobrilo je ulazak za 19 timova.

Programsko vijeće je savjetodavno tijelo Startup inkubatora koje vrši evaluaciju prijava u inkubator te prati i ocjenjuje daljnji napredak timova u inkubaciji, a čine ga predstavnici tvrtki i institucija iz poslovnog, javnog i akademskog sektora, te se uz Grad Rijeku u njemu nalaze: Riječka razvojna agencija Porin, Sveučilište u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Obrazovna grupacija PAR, Erste&Steiermärkische Bank d.d. te prvi hrvatski jednorog Infobip d.o.o.

Odabir timova vršio se prema ključnim kriterijima za vrednovanje prijava, a to su motiviranost i spremnost prijavljenih timova za razvoj poslovne ideje, ocjena inovativnosti i tržišnog potencijala ideje te stupanj razrade ideje.

Sam program inkubacije se sastoji od brojnih radionica i predavanja, podijeljenih u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3), koji omogućuju korisnicima da svoje inicijalne ideje oblikuju, upotpune i dorade u skladu sa zahtjevima tržišta i suvremenog poslovanja.

Osim kroz specijalizirane edukacije, korisnicima Startupa osigurana je sustavna podrška u razvoju poduzetničkih inicijativa kroz individualne konzultacije s mentorima iz različitih stručnih područja, osiguranje radnog prostora i prateće infrastrukture, pomoć u izradi poslovnih planova  te kroz povezivanje s potencijalnim investitorima i suradnjom s međunarodnom startup scenom, a najboljim timovima generacije dodjeljuju se novčane potpore u ukupnom iznosu od 175.000 kn

Startup Inkubator Rijeka djeluje kao integralni dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke od 2013. godine.

Do danas je usluge inkubatora koristilo ukupno 215 timova, odnosno 520 korisnika, održano je 379 edukacija i čak 1164 individualnih konzultacija u redovnom inkubacijskom programu.

Mentorska mreža Startup inkubatora Rijeka u ovom trenutku ima čak 52 mentora.

Od uvođenja novčanih potpora 2019. godine, Grad Rijeka je najuspješnijim timovima, u svrhu pokretanja poslovanja u Rijeci i daljnjeg razvoja poslovne ideje, dodijelio ukupno 700.000,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari