ISKORAK U OBRAZOVANJU U PGŽ

Od jeseni u PGŽ kreće svjetski priznat program međunarodne mature!

Foto: Riportal (M.L.)

Obrazovni program međunarodne mature (IBDP) kojeg će provoditi Prva riječka hrvatska gimnazija donosi novu kvalitetu i veliki je obrazovni iskorak

O programu i njegovom značaju na konferenciji za novinare govorile su zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin te ravnateljica PRHG Jane Sclaunich.

Zamjenica Medarić naglasila je kako je Gimnazija dobila rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za provođenje novog programa međunarodne mature u školskoj godini 2021/2022, za što je trebalo rješavatI iznimno zahtjevnu dokumentaciju.

Zahvalila je resornom Upravnom odjelu i ravnateljici Sclaunich na trudu te istaknula da Riječka gimnazija time postaje treća srednja škola u Republici Hrvatskoj i prva u Primorsko-goranskoj županiji koja će uvesti ovaj program, za čije je uvođenje PGŽ osigurala 378.000,00 kn.

Ravnateljica Sclaunich je istaknula kako je ovo rezultat zahtjevnih trogodišnjih priprema koje je trebalo pratiti dokumentacijski, tehnički, financijski te kroz licenciranje nastavnika. Navela je kako je gimnazija morala zadovoljiti stroge standarde i vanjsku međunarodnu evaluaciju prije samog izdavanja dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za izvođenje programa.

Prilikom predstavljanja detalja samog programa, ravnateljica se osvrnula na činjenicu da učenici unutar programa biraju šest predmeta, što ga čini i korakom naprijed u odnosu na standardni obrazovni sustav. Time se učenicima omogućava bavljenje područjima koja ih doista zanimaju.

Pozvala je sve zainteresirane učenike i njihove roditelje na sutrašnji Otvoreni dan, s početkom u 16 sati, u dvorištu škole. Na taj će se način moći izravno i uživo informirati o detaljima programa i mogućnostima koje im on nudi – prije samih prijava koje počinju 28. lipnja i traju do 1. srpnja.

Napomenula je da se na program mogu prijaviti učenici nakon završenog drugog razreda srednje škole, neovisno o usmjerenju, s prosjekom ocjena vrlo dobar ili više, a prijave se odvijaju online putem. Program traje dvije godine (treći i četvrti razred), izvodi se na engleskom jeziku, dok školarina za jednu godinu iznosi 3.300 €.

„Ovaj program zaista je bonus kvaliteti obrazovanja u našoj Županiji jer je izrazito prepoznat u svijetu i već duže od 20 godina jedan je od najkvalitetnijih programa međunarodne mature“, zaključila je ravnateljica.

Pročelnica Stilin zahvalila je ravnateljici na predanom radu, stručnosti i upornosti, ali i Ministarstvu što je unatoč poteškoćama uspjelo na vrijeme izdati rješenje. Pročelnica je istaknula kako je Rijeka, nakon Varaždina i Zagreba, jedina na širem hrvatskom području koja je uvela ovakav program, čime PRHG postaje još atraktivnija obrazovna institucija.

“Prva riječka gimnazija od strane svog osnivača Primorsko-goranske županije od samog početka imala je razumijevanje, podršku i financiranje što je bilo presudno za uvođenje ovako zahtjevnog programa“, rekla je Stilin.

IBDP (International Baccalaureate Diploma Programme) program učenicima omogućuje stjecanje međunarodno priznate diplome, te ih priprema za školovanje na inozemnim i hrvatskim sveučilištima. IBDP svjedodžba omogućuje učenicima izravan upis na gotovo sve inozemne fakultete i ona je opće priznati znak izvrsnosti koji pokazuje da je učenik tijekom školovanja stekao kompetencije važne za daljnje fakultetsko obrazovanje.

I sama matura u IBDP programu razlikuje se od hrvatskog obrazovnog sustava jer učenici neće morati polagati državnu maturu, već međunarodnu koja će se pisati prema standardiziranim testovima u isto vrijeme kada će biti i u drugim državama koje provode IB program. Na taj su način učenici koji žele nastaviti obrazovanje na inozemnim sveučilištima oslobođeni prevođenja i nostrifikacije dokumenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari