ZA RAZGRADNJU VREĆICE - 500 GODINA!

Od ponedjeljka i u Rijeci se obilježava mjesec bez plastike! Evo na koje sve načine…

U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca srpnja – Mjeseca bez plastike

Kako bi ukazali na goruću važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda te potaknuli upotrebu okolišu prihvatljivih alternativa, u Rijeci će se prigodno obilježiti mjesec bez plastike odnosno Plastic Free July, dio kojeg je i Međunarodni dan bez plastičnih vrećica.

Tako će 3. srpnja 2020.godine, na sam Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, u prostorijama Riperaja – gradske radionice KD Čistoće, na adresi Ul. Ivana Zajca 20, od 10.00 do 12.00 sati, Udruga Žmergo održati besplatnu kreativnu radionicu pod nazivom „Vrećicu donesi, vijaču odnesi“ koja je namijenjena svim zainteresiranim građanima bez obzira na dob.

Polaznici radionice trebaju sa sobom ponijeti 10-ak kvalitetnijih, debljih plastičnih vrećica, a na radionici će moći naučiti kako iz tih plastičnih vrećica izraditi vijaču te tom simboličnom gestom pridonijeti očuvanju okoliša i uz to se dobro zabaviti.

S obzirom na preporučene protuepidemijske mjere o boravku u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice biti će ograničen na 10 te je stoga za sudjelovanje na radionici obvezna prethodna najava na e-mail info@cistoca-ri.hr.

Tijekom cijelog tjedna, od 29. lipnja do 3. srpnja, građani će u prostorije Riperaja moći donijeti rabljene, čiste plastične vrećice, a za donošenje 10 vrećica, biti će nagrađeni prigodnom platnenom vrećicom partnera projekta. Broj platnenih vrećica partera projekta je ograničen.

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti koju okolišu nanosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih vrećica.

U svijetu se godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi odbačen u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

Tijekom mjeseca srpnja – mjeseca bez plastike (Plastic Free July) širom svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem učenja o mogućnostima, ali i nužnosti našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.

Organizatori projekta, Grad Rijeka, zajedno sa partnerima KD Čistoća d.o.o., i Udrugom Žmergo, pozivaju sve građane da učine nešto za svoj okoliš te da se uključe u akciju prikupljanja vrećica i pridruže edukativnoj radionici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari