NETKO ĆE MORATI POPUSTITI

Video | Odgojiteljice riječkih vrtića mogle bi u štrajk: ‘Nema nekada ni sapuna’. Krpan: ‘Sve ćemo riješiti’

U štrajk bi mogle i odgojiteljice riječkih vrtića. Slična priča kao i s medicinskim sestrama. Nezadovoljne su plaćama i premalo ih je. Doznali smo detalje

Veseli mališani riječkog vrtića dane provode u igri. Njihova odgojiteljica u planovima je za štrajk.

“Nemamo dovoljno potrošnog materijala, nema dovoljno papira za ruke, nemamo nekada ni sapuna. Što se tiče likovnog materijala, isto ga dobivamo dvaput godišnje, a sve što trebamo koristiti iz dana u dan kupujemo odgajatelji sami. Naravno, za svoj novac, od svoje plaće”, rekla je Rebecca Domika, odgojiteljica u dječjem vrtiću u Rijeci.

Žele veću plaću. I to ne samo odgojiteljima, nego svom tehničkom osoblju. Njezina kolegica otvoreno govori o plaćama i povećanju koje traže.

Nikolina Dečaj, odgojiteljica u riječkom dječjem vrtiću, kazala je da bi u prosjeku to bilo 13 posto.

“Pomoćni kuhar i pomoćni radnici imaju plaću 4216 kuna. Jedan kuhar ima 4347 kuna dok odgajatelj, onaj koji je završio studij i položio stručni ispit, 780 eura”, rekla je Dečaj.

Sve je manje onih koji žele raditi za tu plaću.

“Primjerice, jučer je u Dječjem vrtiću Đurđice od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika bilo prisutno svega deset, na deset odgojnih skupina”, pojasnila je odgojiteljica Dečaj.

Kako tvrde sindikati, svaki je dan sve teži. Propali su pregovori i mirenje s Gradom koji je osnivač. Od dva reprezentativna sindikata jedan je već proveo referendum među članovima, dok će se drugi o štrajku izjasniti u ponedjeljak.

“Ukoliko se 80 posto njihovih članova izjasni da su spremni za štrajk, onda krećemo u zajedničke aktivnosti oko organizacije”, poručio je Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istrre, Kvarnera i Dalmacije.

Imaju tjedan dana. Jedno je sigurno, ključ u bravu ne smije se i neće se staviti. Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin kazala je da roditelji mogu biti mirni .

“Rad vrtića se nastavlja, jedino što kod dijela onih odgojitelja i dijela osoblja koji se odluče za štrajk neće provoditi osgojno-obrazovni rad, ali bit će u vrtiću, bit će osigurana njega, skrb, prehrana”, dodala je Guštin.

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan pozvala je sindikaliste na nastavak razgovora.

“Mislimo da je to dužnost. Mislimo da se svi problemi mogu riješiti za stolom i razgovorom”, zaključila je Krpan.

Vremena nema, netko će morati popustiti. Važno je samo da djeca ništa ne osjete u tom natezanju oko prava i plaća,izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari