REDOVNI PRESS KOLEGIJ PGŽ

ODLIČNO: Primorsko-goranska županija će izdvojiti 4,6 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Foto: Mateo Levak/Riportal

Zamjenik župana Petar Mamula na redovitom press kolegiju izvijestio je o točkama s prošlotjednog Kolegija župana na kojem je donesena raspodjela sredstava za realizaciju aktivnosti usmjerenih na unaprjeđenje položaja djece u lokalnoj zajednici, posebno u Gorskom kotaru

Osim raspodjele sredstava Savezu društava „Naša djeca“, prvenstveno u Gorskom kotaru za organizaciju aktivnosti za djecu i mlade, Odlukom župana sufinancirat će se i Uredi za mlade u 2020. godini u iznosu od 359 tisuća kuna u pet jedinica lokalne samouprave.

Za opremanje prostora društvenog doma za mlade u Mrkoplju izdvojit će se 50 tisuća kuna, za adaptaciju prostora društvenog doma za mlade u Delnicama 90 tisuća kuna, za adaptaciju i opremanje prostora informativno-edukacijskog punkta za djecu i mlade u općini Viškovo 89 tisuća kuna, za opremanje prostora društvenog doma za mlade u Klani 50 tisuća kuna te za adaptaciju prostora društvenog doma za mlade u Brod Moravicama 80 tisuća kuna.

Zamjenik Mamula istaknuo je kako Primorsko-goranska županija i ove godine nastavlja s aktivnostima financiranja pomoćnika u nastavi za koje je izdvojeno 14.677.783 milijuna kuna za razdoblje od 4 godine.

„Primorsko-goranskoj županiji dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu 10.000.000,00 kuna kroz 4 godine, dok će Županija iz svog Proračuna izdvojiti 4.677.783,20 kuna. Taj je iznos namijenjen za 87 učenika s teškoćama u razvoju i 80 pomoćnika u nastavi“, zaključio je Mamula.

Što se tiče epidemiološke situacije na području PGŽ, zamjenik župana Marko Boras Mandić je rekao kako je dobra vijest što je danas jedna novozaražena osoba i 5 ozdravljenih.

Istaknuo je zadovoljstvo što je povratak učenika u školske klupe protekao jako dobro, s obzirom da je od početka bilo pet razreda u izolaciji, a od zaraženih učenika nije bilo transmisije na školske kolege, što pokazuje da mjere koje su donesene na početku mjeseca imaju svrhu.

Što se tiče pojave korone u Domu u Delnicama, situacija je tamo stabilna.

„Područje Kvarnera i Gorskog kotara je od početka pandemije i dalje epidemiološki najstabilnije od svih županija u obalnom dijelu Hrvatske, s 215 zaraženih na 100 000 stanovnika. Na području PGŽ se trenutno testira duplo više osoba nego u susjednoj Italiji i Sloveniji. U PGŽ prosječno se testira oko 200 osoba na 100 000 stanovnika, odnosno između 600 i 700 osoba dnevno“, rekao je Boras Mandić te ponovio preporuke o postupanju namijenjene poslodavcima s područja Primorsko–goranske županije kako se u njihovim radnim kolektivima ne bi širila korona.

Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološke službe NZZJZ PGŽ se osvrnuo na stanje u Domu za starije u Delnicama rekavši među ostalim, da se radi se o vrlo osjetljivoj populaciji koja je vrlo često opterećena i kroničnim bolestima zbog čega su iznimno osjetljivi na komplikaciju COVID-19 te su epidemiolozi stoga u svakodnevnoj komunikaciji s vodstvom ustanove.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izvijestio je kako su u KBC-u u Covid jedinicama 24 bolesnika, od toga je na Klinici za infektivne bolesti smješteno 20 bolesnika, u centralnom respiratornom centru 4, od čega su 2 na respiratoru, a 2 na intenzivnoj skrbi:

„Zbog potencijalne potrebe za većim brojem postelja, osim Klinike za infektologiju i centralnog respiratornog centra, osigurali smo još dva odjela s ukupno 27 postelja,“ rekao je Ružić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari