PODVODNI ISTRAŽIVAČ

ODLAZI JOŠ JEDAN STRUČNJAK Riječanina koji je otkrio brojne podmorske mine, pozvali u SAD!

Foto: Facebook

Podvodni istraživač iz Rijeke, Velimir Vrzić uskoro odlazi u Sjedinjene Američke Države. Kako nam je rekao: “dok naši vode borbe sa ustašama i partizanima, privatni investitori kradu kadar”

Čovjek kojem možemo zahvaliti jer je pronašao desetke zaostalih mina i bombi na dnu Jadrana, dobio je ponudu koja se ne odbija, piše Morski.hr.

Jedan, po jedan, stručnjaci iz raznih polja, entuzijasti i vrijedni ljudi nam odlaze. Od kad je interneta, lakše je nego ikad doći do informacija o onima koji se svojim radom ističu i nešto vrijede. Oni koji se razumiju u biznis, u svijetu znaju nanjušiti, ugrabiti i iskoristiti situaciju, za svoju dobrobit. Tako je to u svijetu, dok se Hrvatska u prepoznavanju vlastitih kapaciteta srozala na razinu kulture koja lagano nestaje, piše Jurica Gašpar za Morski.hr.

Najnoviji primjer je i podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić, o kojem smo u kontekstu pronalaska brojnih opasnih zaostalih eksplozivnih sredstava na dnu mora, već nekoliko puta pisali.

Ljeto prije COVID zaraze. Na molbu privatnog investitora iz SAD-a i vlasnika nekoliko istraživačkih brodova bio sam zajedno sa suprugom gost na privatnoj jahti od 110 metara. Naime, između ostalog na radnom brodu – jahti se nalazi i podmornica tipa Triton. Operativna radna dubina podmornice je max. do 1000 metara a “normalna” do 600 m. Za informaciju, svjetlost s površine prestaje na dubini od 300 metara dubine. Jadransko more kao takvo iako se čini “veliko” u biti je malena bara. Najveća dubina između Hrvatske i Italije gledano iz smjera Istre (Poreč smjer Venecija) je samo 35 – 40 metara dubine.

Ovakve podmornice istraživačkog tipa izuzetno su pogodne za sve oblike istraživanja mora bez obzira da li se radi o potrebama Ministarstva Kulture, prirode, Ministarstva obrane ili MUP-a. Mogućnosti su doslovno neograničene a podmornica kao takva (ukoliko ju kupuje država) izuzetno financijski prihvatljiva.

Iskreno se nadam da će predstavnici Vlade u doglednoj budućnosti shvatiti da svijet ide i gleda u budućnost te da tehnologija doslovno gazi vrijeme i šteta je ne ići dalje sa vremenom već zaostat u nekim prošlim vremenima“, poručio nam je Vrzić dok sa smješkom ulazi u podmornicu i svoje novo radno mjesto.

Ponuđen mu je, kaže, posao savjetnika na jednom istraživačkom brodu.

“Ovo s podmornicom je evidentno bila “kost” da me navuku, pa su pozvali i ženu i mene. Sada se rade planovi za dalje, ali mislim da ćemo otići na proljeće. Hrvatska ima preveliki birokraciju oko papirologije a i nitko to ne želi financirati, dok to Talijani rade već duže vrijeme”, kaže Vrzić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari