ZAVRŠNA MANIFESTACIJA

Održan Demo Day 15. generacije Startup inkubatora Rijeka

Održava se Demo Day 2024., završna manifestacija 15. generacije Startup inkubatora Rijeka na kojoj se predstavljaju timovi finalisti, te odabiru tri najuspješnija tima kojima Grad Rijeka dodjeljuje novčane potpore u visini od 15.000, 7.000 i 3.000 eura za pokretanje vlastitog poduzeća na području Rijeke.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke,  a cilj mu je jačanje poduzetničkih i poslovnih kompetencija, poticanje samozapošljavanja kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja te unaprjeđenje poduzetničke klime i poduzetničkog načina razmišljanja. Namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti poslovnu ideju i postati poduzetnici. Korisnici inkubatora su fizičke osobe s poslovnom idejom koja u trenutku prijave nije tržišno realizirana kroz vlastiti poslovni subjekt.

S uslugama i proizvodima koje su razvili najuspješniji timovi 15. generacije upoznali su se i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić.

Gradonačelnik Filipović uputio je pozdrave finalistima i mentorima Startup inkubatora – Pogona novih ideja.
“Demo Day je prilika da pogledamo plodove osmomjesečnog rada nastalih kroz trud i inovativnost. Iz godine u godinu, uz podršku svih dionika koji su uključeni u rad Startup inkubatora, svjedočimo kreativnim idejama sugrađana koji su se odlučili za poduzetništvo i novim idejama”, poručio je gradonačelnik Filipović.

Finalisti 15. generacije Startup inkubatora Rijeka

Nakon evaluacije svih prijava pristiglih na javni poziv objavljen u rujnu 2023. godine, Programsko vijeće Startup inkubatora odobrilo je ulazak za ukupno 19 timova, a tijekom trajanja programa, koji je započeo početkom studenog 2023. godine, selekcijom je odabrano šest najboljih timova koji danas  predstavljaju svoje poduzetničke ideje.

Finalisti 15. generacije Startup inkubatora Rijeka su:

 • ARDEN: Lovro Dundović, Nirmal Karl Hadžić i Simon Seifert
  Arden je pametna vaza koja olakšava uzgoj bilja na održiv način, a korisnicima omogućuje da to, uz pripadajuću aplikaciju, čine u udobnosti vlastitog doma. Osim što se ovim proizvodom promiče ekološka svijest, potencijalne korisnike se potiče na razvijanje veće povezanosti s prirodom i to na suvremen način.
 • CAUTIO LUX: Goran Milanović i Andrej Marinčić
  Cautio Lux je napredni sustav za detekciju prisutnosti pješaka na nedovoljno označenim pješačkim prijelazima koji osigurava veću sigurnost pješaka i opreznost vozača u prometu.
 • JUPITERSKA: Petra Bilaver
  Jupiterska se bavi raznim granama umjetnosti, a primarno izradom ručno rađenih tepiha i tapiserija od 100% novozelandske vune, s personaliziranim pristupom dizajnu, a cilj joj je unijeti umjetnost u svakodnevicu svojih kupaca.
 • MEGY TREATS: Lorena Hreščak i Dino Ušanović
  Megy Treats se bavi proizvodnjom ručno rađenih i zdravih organskih poslastica za pse od najkvalitetnijih komada mesa i ribe te pomno biranog voća i povrća, što ih čini više nego ‘vau’ dodatkom prehrani vašeg ljubimca.
 • SNIL: Nensi Vidrih
  U centru SNIL poduzetničke ideje su – puževi, odnosno prirodna kozmetika kojoj je glavni sastojak puževa sluz. U kolekciji proizvoda nalaze se hidratantna krema, pjena za čišćenje lica i ulje.
 • TONKIN SVIJET: Antonia Kusanović i Damir Stojanovski
  Tonkin Svijet je platforma za osobni rast i razvoj, a sadrži različite programe čija je svrha educirati ljude i omogućiti im da postignu veću sreću, ispunjenost i kvalitetne odnose.

O pobjednicima Demo dana 2024. odlučuje stručna komisija sukladno evaluaciji prezentacije ideje svakog pojedinog tima, koju čine članica uprave PROSPEKT d.o.o. Martina Vasilj Matković, partner u fondu Fil Rouge Capital Stevica Kuharski te Vedran Blagus – principal fonda South Central Ventures (SCV).

Sveobuhvatna potpora za korisnike Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator korisnicima pruža čitav niz usluga, od edukativnih radionica i predavanja za stjecanje relevantnih poduzetničkih znanja i vještina, do radnog prostora i mreže mentora koji pomažu korisnicima u rješavanju specifičnih izazova.

Prijave za inkubacijski ciklus kreću svake godine u rujnu putem javnog poziva, a po selekcijskom postupku u kojem se vrednuje kvaliteta, provedivost i tržišni potencijal ideje, odluku o ulasku korisnika u inkubator donosi Programsko vijeće, savjetodavno tijelo inkubatora koje čine predstavnici Riječke razvojne agencije Porin, Sveučilišta u Rijeci, Veleučilišta u Rijeci, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Veleučilišta PAR, Erste Banke i Infobipa.

Tijekom inkubacijskog programa u trajanju od osam mjeseci korisnicima se pružaju sljedeće vrste       podrške:

 • Edukacije raspoređene u tri tematska modula: (1) validacija ideje, (2) pravni aspekti, razvoj proizvoda i financije te (3) izlazak na tržište,
 • Pružanje mentorstava korisnicima u okviru mentorske mreže koja broji 59 stručnjaka i poduzetnika iz različitih područja,
 • Novčane potpore u iznosu od 15.000, 7.000 i 3.000 eura za tri najbolja tima svake generacije korisnika namijenjene pokretanju poslovanja i osnivanju poslovnog subjekta u Rijeci,
 • Pomoć u kreiranju i provedbi poslovnog plana,
 • Povezivanje sa startup scenom, dionicima riječkog poduzetničkog ekosustava i investitorima,
 • Korištenje radnog prostora centra RiHub (1000m2) u kojem je inkubator smješten, uključujući coworking prostor, sobe za sastanke i konferencijsku dvoranu.

Dodatni specijalizirani edukacijski programi Startup inkubatora

Pored inkubacijskog programa, Startup inkubator ima tri dodatna specijalizirana edukacijska programa namijenjena širem krugu korisnika, odnosno poduzetnicima, budućim poduzetnicima, umjetnicima i drugim građanima koji žele unaprijediti svoja poslovna znanja i vještine.

Specijalizirani program Startup Lite predstavlja ciklus radionica u kojima su zastupljene relevantne teme vezane za poduzetništvo i pokretanje/razvoj poslovanja, posebice iz područja digitalnog marketinga, financija i poreza, prodaje, brendiranja, komunikacija i dr.

Program Startup Creative obuhvaća niz praktičnih i edukativnih radionica u kojima se pruža stručna podrška poduzetnicima i osobama koje to žele postati u okviru kreativnih industrija.

Startup Green sastoji se od radionica tematski vezanih za zelene industrije, ekologiju i održivost.

Od njihovih pokretanja 2022. godine, specijalizirani program Startup Lite pohađalo je ukupno 681 polaznik, a Startup Creative njih 243. Startup Green pokrenut je 2023. godine, te je u njemu sudjelovalo 34 korisnika.

Svi programi i usluge Startup inkubatora Rijeka za korisnike su besplatni

Od njegova utemeljenja 2013. godine do danas, u programu Startup inkubatora sudjelovalo je 585 korisnika koji su razvijali ukupno 253 poslovne ideje. Održano je 479 radionica i realizirano je 1452 mentorstava korisnika. Od 2019. godine korisnici inkubatora osnovali su 31 poslovnih subjekata na području Rijeke.

Najuspješnijim korisnicima Grad Rijeka dodijelio je ukupno 118.000 eura za pokretanje poslovanja u novoosnovanim poslovnim subjektima sa sjedištem u Rijeci.

Inkubacijski program započinje svake godine u listopadu ili studenom, a završava u lipnju te traje osam mjeseci. Prosječno se u okviru jednog inkubacijskog ciklusa realizira oko 45 radionica i predavanja te preko 150 individualnih savjetovanja korisnika s mentorima. Okvirni broj prijava za inkubacijski program po svakoj generaciji je od 35 do 50, dok je broj timova koji ulaze u proces inkubacije oko 20.

Mentorska mreža trenutno broji 59 stručnjaka i uspješnih poduzetnika. U provedbi edukacija inkubacijskog i specijaliziranih programa sudjeluju mentori i drugi vanjski suradnici.

Svi programi Startup inkubatora odvijaju se multifunkcionalnom prostoru centra RiHub, koji je u vlasništvu Grada Rijeke.

Detaljnije informacije dostupne su na https://startup.rijeka.hr/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari