EVO KAKO JE BILO

Galerija | Održan koncert “Večer folklora MKD Ilinden i prijatelja”

Makedonsko kulturno društvo Ilinden priredilo je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku program “Večer folklora MKD Ilinden i prijatelja” u sklopu kojeg je premijerno prikazan dokumentarni film “Ako me prašaš kade sum rodena”, redateljice Mare Prpić.

Dokumentarni film Mare Prpić »Ako me prašaš kade sum rođena“ govori o radu MKD Ilinden, motivima nošnje, raznim zabavnim, zanimljivim i poučnim detaljima o članovima Društva.

U sklopu programa folklora uz MKD Ilinden nastupila si prijateljska društva FA „Zora“ Opatija, KUD „Zvir Jelenje“, KUD „Lanterna“ Kraljevica te KUD „Zametski koren“ Rijeka.

Gostima večeri prigodnim su se govorima obratili Ivona Dunoski Mitev, predsjednica MKD Ilinden i Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke je u svojem obraćanju kazao kako ga veseli što je MKD Ilinden i ove godine priredio bogat kulturni program, zajedno s gostima i prijateljima. To najbolje pokazuje kako se njeguju i unapređuju dobri odnosi, što je iznimno važno za razvoj svake zajednice.

„Rijeka je, vrlo opravdano poznata po svojoj multikulturalnosti, tolerantnosti i otvorenosti. Ovo naime, nije fraza, već činjenica koja se svakodnevno može čuti od pripadnika brojnih nacionalnih manjina koje žive u našem gradu, ali i brojnih drugih naših sugrađana iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe i svijeta, koji su svoj dom pronašli u Rijeci, jer se upravo u našoj sredini osjećaju prihvaćenima i ravnopravnima. Zahvalni smo što na našem području djeluju brojna društva, udruge i vijeća koja su tijekom svih ovih godina iznimno aktivni i trude se očuvati svoju tradiciju i običaje te ih prenijeti na mlađe generacije, što u današnje vrijeme možda nije jednostavno. No, to samo znači, da nikako ne smijete odustati. Želim vam da i dalje budete aktivni, da radite na očuvanju i vrednovanju makedonskoga jezika i kulture, upravo ovdje, u našemu gradu“, kazao je Palčevski.

Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva 2021. godine, u gradu Rijeci živi 12.104 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11,20 % stanovništva grada. Makedonaca u Rijeci ima 240. Djeluju u udruzi MK Ilinden.

U javnom životu grada, manjine sudjeluju putem vijeća nacionalnih manjina i putem svojih udruga koje njeguju jezik, običaje, kulturu i folklor nacionalnih manjina i imaju dugu tradiciju djelovanja u Rijeci.

Makedonsko kulturno društvo je prvo osnovano makedonsko društvo u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 13.1.1991. godine na inicijativu nekolicine entuzijasta i vizionara makedonskog porijekla iz Rijeke i okolice.

Cilj je očuvanje makedonske kulture, jezika i tradicije. Ime Ilinden je odabrano kao osnova povezivanja Makedonaca u Rijeci jer u sebi nosi povijesno, vjersko i sudbonosno značenje i na taj način povezuje Makedonce iz svih dijelova Makedonije u multikulturalnom gradu – Rijeci. Svojim dugogodišnjim djelovanjem, organizacijom i tolerancijom zasluženo je vrlo ugledno kulturno društvo u Rijeci.

Nadalje, MKD Ilinden je inicijator dopunske nastave na makedonskom jeziku po Modelu C, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja se održava u OŠ Centar u Rijeci te Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, kao i inicijator održavanja nastave na Lektoratu za makedonski jezik pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

MKD Ilinden, dobitnik je Zlatne plakete Grb Grada Rijeke u 2011. godini za dvadesetu obljetnicu kontinuirane uspješne prezentacije makedonske kulture i tradicije te razvoj suradnje dvaju prijateljskih naroda.

Program MKD Ilinden omogućen je sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, sredstvima Primorsko-goranske županije, te svesrdnom pomoći: Grada Rijeke, Vijeća MNM za grad Rijeku, Vijeća MKNM za PGŽ i nesebičnim zalaganjem svih pojedinaca u realizaciji ovog programa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari