HRVATSKA I SLOVAČKA

Održan prijem za predstavnike Matice slovačke

Povodom svečane primopredaje nove zgrade Matice slovačke Rijeka na adresi Hosti 80b, kupljene sredstvima Ureda za iseljene Slovake, održan je prijem u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Predstavnike slovačke nacionalne manjine,  zastupnika u Hrvatskom saboru, Vladimira Bileka, i Miroslavu Gržinić, predsjednicu Matice slovačke Rijeka te predstavnike Ureda za iseljene Slovake Republike Slovačke predvođene Milanom Janom Pilipom, predsjednikom Ureda primili su zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnik Ureda županije Goran Petrc i pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak.

Zamjenik Braut i gradonačelnik Filipović istaknuli su kako Hrvatska i Slovačka u mnogočemu imaju dodirnih točaka, pa tako i brojnu dijasporu o kojoj brine matična država.

„S udrugama nacionalnih manjina imamo korektne odnose i za njihove aktivnosti i programe izdvajamo značajan iznos“, rekao je Filipović, ističući da je vizija Republike Slovačke za otvaranje centra poput ovog hvalevrijedna.

Predsjednik Ureda za iseljene Slovake Republike Slovačke, Milan Jan Pilip, kojem je ovo prvi radni posjet Hrvatskoj, ukratko je predstavio Ured i glavne smjernice njegovog rada. Istaknuo je da se Republika Slovačka u radu s nacionalnim manjinama i zaštitom njihovih prava koristi primjerima dobre prakse iz europskog okruženja. U tom smislu, Republika Hrvatska je istaknuta kao dobar primjer čiji zakonodavni okvir valja slijediti, a Rijeka i Primorsko-goranska županija kao primjer uspješne suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom.

Zastupnik Bilek zahvalio je Uredu za iseljene Slovake na potpori koju kontinuirano pruža Matici slovačkoj Rijeka, a koja po svom članstvu nije među brojnijima, ali je jedna od najaktivnijih. Ujedno je zahvalio gospodinu Pilipu na najvećoj pojedinačnoj dotaciji nekoj Matici slovačkoj u Hrvatskoj, i to za kupnju nekretnine u iznosu od 400.000 €.

Miroslava Gržinić također je zahvalila Uredu za iseljene Slovake, ali je istaknula i dugogodišnju, kontinuiranu potporu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke radu Matice slovačke Rijeka te je pozvala prisutne na svečanu primopredaju novih prostora Matice. S obzirom na činjenicu da unutrašnjost zgrade zahtijeva adaptaciju, gospođa Gržinić izrazila je nadu da će Grad Rijeka i
Primorsko-goranska županija pronaći način da financijski potpomognu te radove.

Zamjenik Braut i gradonačelnik Filipović izrazili su spremnost da u sljedećoj proračunskoj godini Županija i Grad pokušaju pronaći sredstva, u okviru svojih mogućnosti, za djelomično pokrivanje troškova prilagodbe prostora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari