DOTAKLI SE RAZNIH TEMA

Župani Miletić i Komadina o pitanjima od ključne važnosti za Primorsko-goransku i Istarsku županiju

Primorsko-goranska i Istarska županija susjedne su i prijateljske regije koje veže prijateljski odnos i dobra suradnja, a o temama od zajedničkog interesa danas su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, razgovarali župani Zlatko Komadina i Boris Miletić.

Razgovaralo se o konkretnim temama poput gospodarenja otpadom budući da su ove dvije županije jedine u Hrvatskoj išle korak dalje te izgradile centre za gospodarenje otpadom. Međutim, kako je naglasio župan Miletić, taj proces – od primarne selekcije do rješavanja goriva iz otpada nakon obrade u županijskim centrima – u Hrvatskoj nije zaokružen budući da tržište sekundarnim sirovinama nije uspostavljeno, stoga se Marišćina i Kaštjun muče sa sličnim problemima.

VIDEO DANA:

„Razgovarali smo o turističkoj sezoni i pandemiji koronavirusa gdje možemo konstatirati da su naše dvije županije „zelene“, a od početka zajednički inzistiramo da se situacija sa zarazom u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne kao što je slučaj po principu statističkih NUTS 2 regija. Naši građani su odgovorni i stalo im je, prije svega do svog zdravlja, a onda i do gospodarstva, odnosno turizma. Načeli smo i temu poljoprivrede, te razmijenili primjere dobre prakse i sve ono što činimo na tom području u proteklih tridesetak godina“, poručio je župan Boris Miletić, koji se raduje nastavku suradnje.

„Drago mi je što sam sa svojim kolegom mogao izmijeniti iskustva o upravljanju županijom, a predmet razgovora je bio i sam ustroj, policentrični kao istarski ili više centraliziran kao naš, odnosno što je bolje i kvalitetnije za građane, a što efikasnije za realizaciju županijskih programa i projekata. Posebno me interesirala poljoprivredna priča Istre, brendiranje autohtonih proizvoda i osnivanje Agencije za što je smjer u kojem i mi razmišljamo. Mislim da imamo što naučiti od Istre glede poljoprivrede i autohtone priče koja se plasira u turizam“, izjavio je župan Komadina.

Posebna tema je i dovršetak Istarskog ipsilona, a kako je rekao župan Komadina, probijanje druge cijevi tunela Učka neće puno toga riješiti jer je do Matulja još 10 kilometara jedne trake. O tome se jučer razgovaralo i s premijerom Plenkovićem i direktorima BINA Istre i HAC-a.

„Zbog sigurnosti i protočnosti prometa obećano nam je da će se paralelno uz izgradnju druge cijevi ići u otkup zemljišta i projektiranje dionice do Matulja, da bi gradnja mogla početi negdje pri završetku tunela i biti gotova do 2026. godine“, zaključio je župan Zlatko Komadina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari