30. OBLJENICA

Održan prijem za turskog veleposlanika Nj.E. Mustafu Babür Hızlana

U povodu 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Turske i Hrvatske, u Salonu Grada Rijeke održan je prijem za veleposlanika Turske Nj.E. Mustafu Babür Hızlana.

Veleposlanika Babür Hızlana primili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, a prijemu su prisustvovali i predsjednik i dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka Zlatan Bakalović i Esma Halepović Đečević.

Ovo nije prvi posjet turskog veleposlanika Rijeci, a kako je naglasio riječki gradonačelnik Marko Filipović, suradnja Grada Rijeke i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu iznimno je korektna i dinamična. Filipović je upoznao veleposlanika Babür Hızlana s nekoliko velikih infrastrukturnih projekata koji se grade u Rijeci trenutno poput izgradnje državne ceste D403, izgradnje zgrada nove bolnice i Gradske knjižnice Rijeka, ali i budućim planovima poput izgradnje nove marine koja će doprinijeti razvoju nautičkog turizma u Rijeci.

Filipović je podsjetio i na činjenicu da su Rijeka i Istambul bili gradovi nositelji titula Europske prijestolnice kulture te istaknuo dobru suradnju s Hrvatsko-turskim društvom koje od 1995. godine djeluje u Rijeci.

„Hrvatsko-tursko društvo je već 26 godina važna karika u razvoju, promicanju i unaprjeđenju kulturno-umjetničkih i gospodarskih oblika društvenog djelovanja hrvatskog i turskog naroda, uz obostrani interes i čvrste gospodarske i političke veze naših dvije zemlje“ rekao je Filipović te spomenuo i Tursku kuću koja je dokaz povijesne povezanosti Rijeke i Turske.

Na prijemu se razgovaralo i o mogućnostima ostvarivanja veza između Rijeke i nekog od turskih gradova prema konceptu gradova prijatelja.

„Ukoliko postoji takva vrsta interesa s nekim od turskih obalnih gradova, a što bi moglo dovesti do gospodarske suradnje i suradnje lučkih uprava, spreman sam se uključiti u te razgovore. Također, ukoliko se neki turski grad u budućnosti bude ponovno kandidirao za titulu Europske prijestolnice kulture, siguran sam da bi Rijeka svojim savjetima i iskustvom mogla pridonijeti“, rekao je turski veleposlanik naglašavajući važnost poticanja moguće suradnje u budućnosti.

Nj.E. Babür Hızlana tijekom razgovora rekao je i kako je čest gost na Kvarneru, pogotovo u ljetnim mjesecima, a do sada je imao priliku posjetiti Rijeku i za vrijeme Međunarodne karnevalske povorke.

Nakon prijema, u organizaciji Hrvatsko-turskog društva, a na temu 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Turske i Hrvatske u Gradskog vijećnici Grada Rijeke održano je prigodno predavanje veleposlanika Mustafe Babür Hızlana i politologa Vedrana Obućina.

Pozdravne riječi na početku predavanja uputila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj istaknuvši kako je baština Rijeke baština i svih onih koji su ovaj grad gradili i razvijali te kako je bogatstvu različitosti doprinijela i turska zajednica i kultura. „Veliku zaslugu za to ima Hrvatsko-tursko društvo koje je tijekom godina organiziralo brojna događanja, najčešće kulturnog predznaka, a koje je kroz svoj marljiv rad izgradilo most između naših dviju kultura i vjerujem da će u tom smjeru nastaviti i dalje“, zaključila je Trošelj.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari