SUFINANCIRANJE

Objavljeni javni pozivi za projekte regionalnog razvoja PGŽ-a, na raspolaganju 5,7 milijuna kuna

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija raspisala je pet javnih poziva ukupne vrijednost 5,7 milijuna kuna za sufinanciranje projekata regionalnog razvoja iz proračuna Primorsko-goranske županije za 2022. godinu, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut na redovnoj konferenciji za novinare.

Programom „Razvoj mreže sanjkališta“ vrijednosti 1,5 milijuna kuna gradovima i općinama s područja Gorskog kotara financira se nabava i ugradnja pokretnih traka, motornih sanjki i ratraka.

Cilj „Fonda za Gorski kotar“ je poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture i gospodarska, socijalna i demografska revitalizacija, a za tu svrhu osigurano je 1,5 milijuna kuna. Iznos od 2,2 milijuna kuna predviđen je za sufinanciranje „Programa / projekata ravnomjernog razvitka“, a pravo prijave imaju jedinice lokalne samouprave i trgovačka društva u njihovom (su)vlasništvu.

Cilj programa „Razvoj otoka“ je povećanje kvalitete života u gradovima i općinama na otoku i dostupnosti javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Na raspolaganju je 250 tisuća kuna, dok je dodatnih 250 tisuća kuna osigurano za izradu dokumentacije sa svrhom jačanja kapaciteta jedinica lokalne samouprave za pripremu i provedbu razvojnih i EU projekata, rekao je dožupan Vojko Braut i dodao da su pozivi otvoreni do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog 2022. godine.

VIDEO DANA:

Domu zdravlja PGŽ raspoređeno je 6,8 milijuna kuna

Temeljem Odluke Vlade iz prosinca 2021. godine, Primorsko-goranskoj županiji dodijeljen je iznos od 24,1 milijuna kuna, navela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Slijedom prijedloga o rasporedu navedenih sredstava za financiranje tekućeg i investicijskog održavanja, investicijskog ulaganja i informatizaciju zdravstvenih ustanova, Domu zdravlja PGŽ raspoređeno je 6,8 milijuna kuna, Zavodu za hitnu medicinu 7,5 milijuna kuna, NZZJZ-u 592.878,00 kuna u cijelosti za otplatu kredita instalacije kvalitete zdravstveno ekološkog laboratorija, Thalassotherapiji Opatija 4,2 milijuna kuna od kojih 1,4 milijuna kuna za otplatu kredita za nabavku medicinske opreme, Thalassotherapiji Crikvenica 2,9 milijuna kuna, Specijalnoj bolnici INSULA 2 milijuna kuna i Lječilištu Veli Lošinj 100 tisuća kuna.

Prijedlog odluke bit će razmatran na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, a po usvajanju slijedi Županov detaljan popis prioriteta koji će biti dostavljen nadležnom Ministarstvu na usvajanje. Tada ustanove mogu krenuti u proces nabave i realizaciju navedenih sredstava, pojasnila je pročelnica i dodala kako je u pravilu postotak iskorištenosti sredstava visok i prelazi 98 posto.

Prema prijedlogu Odluke za „Dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite“ Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 2 milijuna kuna. Pritom, prema riječima pročelnice, Zavodu će sigurno biti potrebno dodijeliti dodatna sredstva zbog naslijeđenog strukturalnog problema u podfinanciranju redovne djelatnosti temeljem ugovora s HZZ-om i istovremene obveze popunjavanja svih mjesta definiranih mrežom javnozdravstvene službe.

„Protekla godina svih zdravstvenih ustanova bila je usmjerena u borbu protiv epidemije COVID-19, a istovremeno suočili su se s povećanim rashodima za zaposlene uslijed povećanja osnovice za plaću temeljem kolektivnog ugovora, povećanog izdvajanja za COVID-19 dodatak na plaću od 10% za sve koji su bili na prvoj liniji borbe protiv epidemije te povećanja materijalnih rashoda. Sve naše ustanove, pa tako i Zavod za hitnu medicinu, nisu mogli ostvarivati dodatne prihode na tržištu stoga je dodatno financiranje iz proračuna Županije više nego potrebno“, objasnila je pročelnica.

Javni poziv za poduzetnike iz mjere ruralnog razvoja

Aktualnosti iz resora Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj priopćio je pročelnik Mladen Brajan. Izvijestio je o raspisanom javnom pozivu za poduzetnike iz mjere ruralnog razvoja. Kako je istaknuo, program se provodi u kontinuitetu od 2017., a njime je do 2021. godine poduprto 600 poduzetnika s preko 16 milijuna kuna.

U 2022. godini na raspolaganju je 1,7 milijuna kuna od kojih se 800 tisuća kuna odnosi na Gorski kotar. Financira se 80 posto ulaganja u maksimalnom iznosu od 40 tisuća kuna, a prioritet su mikro poduzetnici, žene i mladi. Sufinanciranje se odnosi na nabavu opreme te za troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije za pripremu investicijskog ulaganja. Natječaj je otvoren do 11. ožujka 2022. godine.

„Radi se o značajnoj mjeri koja je poduzetnicima itekako interesantna jer eliminira potrebu za kreditom i uz vlastito sufinanciranje, prijavitelji mogu doći do potrebne opreme za rad“, zaključio je pročelnik Brajan.

Nastavlja se pad aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u PGŽ

Prema podacima koje je iznijela voditeljica Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Dragaš – Zubalj, danas je evidentirana 31 novi slučaj, dok je  575  osoba ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva u PGŽ-u već dvanaesti dan za redom smanjuje i iznosi 6.469 slučajeva.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 505 uzoraka što čini udio od 6.14% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka. Najveći broj novooboljelih osoba, njih 15, pripadaju radno aktivnoj populaciji, sedam mlađim dobnim skupinama, te devet starijim od 65 godina.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti danas se u odnosu na jučer smanjio  za dva pacijenta te iznosi 94, od kojih je šest na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana preminule su nažalost tri osobe po jedna iz PGŽ, Istarske i Ličko-senjske  županije.

Prvi dan mjere samotestiranja učenika

Dr. Dragaš-Zubalj istaknula je da je danas i prvi dan stupanja na snagu mjere samotestiranja učenika. Velika većina učenika u PGŽ preuzela je testove, a prema prvim pristiglim podacima samotestiranjem je utvrđen određeni broj zaraženih.

Testiranje će se provoditi u intervalu od pet do sedam dana, a od te su obveze izuzeti učenici koji su preboljeli koronavirus unutar posljednja četiri mjeseca kao i cijepljeni. Oni će se morat testirati ukoliko se u njihovom razredu pojavi slučaj COVID pozitivnih ili su im oboljeli članovi obitelji. U tom slučaju, samotestiranje se mora povoditi svaka dva dana do isteka vremena izolacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari