USPJEŠNA SURADNJA

Održan prijem za veleposlanika njemačke Nj.E. g. Christiana Hellbacha

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održao je prijem za veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Christiana Hellbacha, koji se nalazi u nastupnom posjetu Rijeci.

Na susretu je bilo riječi o poboljšanju i dosad uspješne suradnje Rijeke i Hrvatske te Njemačke, posebice na području energetske tranzicije i održivog razvitka, kao i o produbljivanju suradnje Grada Rijeke s prijateljskim gradovima u Njemačkoj.

Zaželjevši dobrodošlicu njemačkom veleposlaniku u Rijeci, gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je na sastanku ocijenjeno kako je je suradnja dviju zemalja više nego dobra te nakon ulaska u šengensku i euro zonu može samo napredovati. Vrlo kvalitetnom je ocijenjena i dosadašnja suradnja Rijeke i Njemačke te naglašeno kako nema razloga da se ne nastavi u budućnosti.

„Dogovorili smo da se kroz mjesec do dva veleposlanik s timom posebno upozna sa svime onime što Rijeka čini na polju energetske učinkovitosti i digitalizacije, u čemu je Rijeka definitivno predvodnik u Hrvatskoj. Izražena je i želja za daljnjom suradnjom na području kulture, ali i produbljivanja odnosa s našim prijateljskim gradovima, što je nama s lokalne razine izuzetno bitno i važno“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik je njemačkog veleposlanika upoznao s razvojnim projektima koji se trenutno odvijaju Rijeci, a tiču se cestovne, željezničke i lučke infrastrukture, ulaganjima koja se odvijaju uz podršku sredstava europskim fondova, kao i farmaceutskom i brodograđevnom industrijom. U Rijeci, naglasio je gradonačelnik, djeluju ili su zainteresirane za širenje poslovanja, i mnoge njemačke tvrtke, među kojima i grupacija Lürssen.

NJ.E. Christian Hellbach počeo je obnašati dužnost njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj u kolovozu 2022. godine. Već neko vrijeme je planirao posjetiti naš grad s obzirom da smatra kako imamo izniman potencijal s obzirom na broj stanovništva, položaj i potencijale koje imamo u logističkom, turističkom i političkom smislu. Glavni razlog dolaska u Rijeci je, naglasio je veleposlanik, razgovor o održivom razvoju u različitim aspektima, od energetike preko obrade otpadnih voda do turizma. Naglasio je da Hrvatska ima ogroman energetski potencijal kojim nas je obdarila priroda, ali da se mora poraditi na onoj drugoj, birokratskoj strani kako bi se takvi projekti realizirali.

Veleposlanik je naglasio kako veliki potencijal vidi u unapređenju odnosa s prijateljskim gradovima Rijeke u Njemačkoj, Rostockom, Neussom i Karlsruheom. Rostock je, kao i Rijeka, lučki grad, Neuss je smješten u regiji koja je prošla proces deindustrijalizacije i stvorila novu budućnost, dok je pak Karlsruhe grad u kojem je centralizirana sudska vlast u Njemačkoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari