MALI VIJEĆNICI

Održana 2. sjednica XIII. Saziva Dječjeg gradskog vijeća

Foto: Pavel Anoshin/Unsplash

U gradskoj vijećnici održana je 2. sjednica XIII. Saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, a uz male vijećnike prisutni su bili gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić te predstavnice Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti i opatijske osnovne škole.

Sjednica je počela pitanjima vijećnika, a zanimalo ih je uređenje Skate parka na Tošini, postavljanje sprava za vježbanje na šetnici Carmen Sylve te koliko ima djece iz Ukrajine u Opatiji. Gradonačelnik Kirigin je odgovorio da opatijsku osnovnu školu pohađa troje djece iz Ukrajine, i to dvoje drugi razred u PŠ Ičići, a jedno četvrti razred u velikoj školi. Istaknuo je da im je Grad Opatija osigurao radni materijal za nastavu i marendu te pozvao male vijećnike da im pomognu u savladavanju jezika i nastavnog programa.

Nakon vijećničkih pitanja Lara i Veronika su predstavile projekte kojim će se baviti ovaj saziv DGV-a, a to su „Održivi turizam za djecu – zaštitimo zajedno našu planetu“ te „DOM (Djeca održavaju more) čistog FLAG-a“, koji provode u suradnji s Osnovnom školom R. K. Jeretov i Udrugom Žmergo. U sklopu projekta Održivi turizam istražit će turističke sadržaje za djecu u Opatiji, raspisati natječaj za izbor dječjeg suvenira te održati edukativne radionice o povijesti i znamenitostima Opatije. U sklopu projekta DOM čistog FLAG-a obilježili su Dan voda te sudjelovali u nekoliko radionica na plaži Lipovica s ciljem zaštite okoliša mora.

VIDEO DANA:

Vijećnica Helena upoznala je prisutne s međunarodnim aktivnostima u kojima sudjeluju članovi DGV-a Opatija. Iria Galić članica je međunarodne organizacije Child Rights Connect, Lana Golubović je članica 3. saziva Dječjeg vijeća europske platforme Eurochild, Fran Rubeša, Dea Orlić, Helena Katalinić, Iria Galić, Lana Golubović i Viktoria Dovođa su članovi 2. saziva NEF-a Hrvatske, Jan Galić je član Savjetodavnog odbora za dječju participaciju, Dominik Brnčić je član Vijeća za djecu Hrvatske, a  Petra Josipović je sudjelovala u konzultacijama za aktivizam i prava djevojčica u Ujedinjenim narodima.

Vijećnici DGV-a raspisali su dva natječaja: „Ruke moje rastu k tebi sve veće jer i tebi želim dati sreće“ za dodjelu sredstava iz proračuna DGV-a u visini od 12 tisuća kuna koji će biti otvoren od 1. do 21. travnja i „Srce moje i ruke tvoje nek’ cijeli svijet dobrotom osvoje“ za naj dječje djelo s ciljem poticanja djece na humanost i solidarnost, a koji će biti otvoren do 30. travnja.

Sjednica je završila izvještajem stručnih službi i gradonačelnika o prijedlozima koje su mali vijećnici uputili za „veliki“ proračun. Gradonačelnik Kirigin obavijestio je vijećnike da će do ljeta biti postavljeno nekoliko sprava na kupalištu Slatina te novi brod na kupalištu Tomaševac. Također se planira urediti dječje igralište na Pobrima te dječje igralište za stariju djecu na Kosovu. Dobre vijesti prenio im je i u vezi gradnje bazena, za koji je rekao da će biti između Sportske dvorane i Društva Naša djeca, a biti će dimenzija bazena za vaterpolo. Istaknuo je i da je Grad Opatija održao sastanke s poslovnim subjektima u vezi izgradnje nogometnog igrališta te ih izvijestio kako se planira izgraditi pomoćno nogometno igralište u Veprincu. Gradonačelnik je poručio malim vijećnicima kako se nada da će novi sportski sadržaji privući što više djece na uključivanje u sport.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari