31. SJEDNICA

Održana 31. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije

Gospodarsko-socijalno vijeće Primorsko-goranske županije održalo je svoju 31. sjednicu na kojoj je glavna tema bila prihvat, zbrinjavanje i uključivanje raseljenih osoba iz Ukrajine u hrvatsko društvo i svijet rada.

Više o tome govorili su državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić i pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka u Ministarstvu unutarnjih poslova Matko Škalamera.

Iznijeti su aktualni podaci o brojevima raseljenih osoba iz Ukrajine na području Republike Hrvatske, kojih prema trenutnim informacijama ima otprilike 13.000, načinu reguliranja njihovog statusa privremene zaštite, stambenog zbrinjavanja te načina ostvarivanja njihovih zdravstvenih, radnih i socijalnih prava na razini Republike Hrvatske.

Posebno je istaknuto da se raseljene osobe smještene u Republici Hrvatskoj potiču da zatraže izdavanje Iskaznice stranaca pod privremenom zaštitom koja im olakšava ostvarenje spomenutih prava te da je donesena Odluka o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju kojom se osigurava zbrinjavanje u nekretninama u privatnom vlasništvu, a kojom ostvaruju temelj za funkcionalno korištenje prava na rad, pohađanje škole, vrtića i ostalih prava.

Pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera iznio je podatke o brojevima i načinu zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine na području Primorsko-goranske županije kojih je prema trenutnim informacijama otprilike 1.000.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari