PREDSTAVLJEN PROJEKT

Održana 4. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je 4. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije kojim predsjedava Hrvoje Baričević.

Na sjednici je predstavljen projekt aktivnosti na unapređenju sigurnosti sudionika u prometu koje se provode primjenom novih metoda za smirivanje prometa, konkretno izradom pješačkih razdjelnih otoka u kontekstu ostvarenja mjera iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030.

Županijski savjet je donio zaključak kojim poziva institucije odgovorne za upravljanje javnim i nerazvrstanim cestama i sigurnošću u prometu da zahtijevaju od projektanata da primjenjuju mjere Nacionalnog plana, s naglaskom na projektiranje prometno-tehničkih elemenata lokacija i dionica na način da onemogućuju razvijanje velikih brzina (posebno u urbanim zonama), te da izvrše odabir projektiranja prometno-tehničkih elemenata prometnog sustava tako da djeluje preventivno na povećanje sigurnosti.

Županijski savjet je razmotrio i prihvatio sudjelovanje u novoj preventivno-edukativnoj akciji: “Program prometne kulture za najmlađe”. Program je namijenjen djeci nižih razreda osnovnih škola a provodi ga udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Mini Auti, Jumicar Hrvatska i partnerima. Program obuhvaća, osim interaktivnog predavanja i praktični dio koji uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu.

Iznijeti su i podaci o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u prvih 11 mjeseci 2022. godini. U tom je razdoblju zabilježeno 0,6% više prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine dok je broj poginuli smanjen za 42,9%.

Predstavljen je i Program rada Županijskog savjeta za 2023. godinu gdje se posebna pozornost daje organiziranom radu s najmlađim sudionicima u prometu iz razloga što se pozitivni stavovi o prometu koji se usvajaju u mladosti kasnije vrlo teško mijenjaju pod utjecajem okruženja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari