ZOOM SJEDNICA

Održana online sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Prošlu godinu obilježili su pandemija koronavirusa i potresi koji su uzrokovali ljudske i materijalne štete, ali i solidarnost koju su hrvatski građani pokazali u trenucima kada je bilo najteže, posebice za Sisačko-moslavačku županiju i grad Zagreb, kojima su županije donirale oko 5 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj online sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Na sjednici su ispred PGŽ sudjelovali pročelnik Ureda županije Goran Petrc i pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, jer se na sjednici, između ostalog raspravljalo i o izradi Nacionalnog plana za razvoj socijalnih usluga u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju. Analiza među županijama koja je provedena za potrebe izrade, pokazala je okvir razvoja usluga koji će biti osnova za povlačenje europskih sredstava. Istaknuto je da je važno dobro artikulirati interese županija kako bi što kvalitetnije pokrile potrebe građana. Stavovi županija su usuglašeni bez obzira na brojne različitosti, a analizom su utvrđeni i prioriteti razvoja socijalnih usluga koji su, prema kategorijama stanovništva, očekivano usmjereni na stariju populaciju, ali i na usluge rane intervencije kod djece s neurorizicima do treće godine života.

Razgovaralo se i o aktivnostima za nastavak decentralizacijskih procesa, između ostalog i inicijativi Hrvatske zajednice županija da se riješi pitanje vlasništva nad domovima za starije i nemoćne u županijama gdje to vlasništvo nije uređeno. Naime, Vlada Republike Hrvatske krajem je prošle godine donijela zaključak za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne, s ciljem prijenosa prava vlasništva na osnivače domova – jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave. Istaknuto je da županije posljednjih 16 godina vode brigu od domovima za starije osobe, osiguravajući znatna financijska sredstva iz proračuna, kako za redovito poslovanje, tako i za poslovanje van standarda tih ustanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari