EU PROJEKT

SUMBoost2: Grad Rijeka sudjelovao na radionici urbane mobilnosti u Dubrovniku!

U četvrtak, 16. rujna u Dubrovniku je održana prva od tri planirane radionice u sklopu europskog projekta “Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox Upgrade (SUMBooST2)”.

Projekt SUMBooST2 sufinanciran je od strane inicijative “EIT Urban Mobility”, koju je pokrenuo Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) kao tijelo Europske Unije.

Radionici su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti, Ericsson Nikola Tesla d.d., Grad Rijeka i Grad Dubrovnik te ostali zainteresirani dionici s područja Grada Dubrovnika.

Radionica je započela kratkim predstavljanjem partnera, nakon čega su prezentirani rezultati prošlogodišnjeg uspješno završenog projekta “Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox (SUMBooST)“.

U nastavku radionice predstavljen je plan provedbe projekta SUMBooST2, kojemu je cilj stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava.

Alat (metodologija) putem znanosti o podacima iz velikih anonimiziranih skupova podataka prikupljenih od telekomunikacijskog operatera izdvaja ključne parametre urbane mobilnosti, kao i izvorišno/odredišne matrice. Algoritmi koji izdvajaju relevantne podatke o mobilnosti iz velikog skupa podataka jedinstveni su dio metodologije (pametnog alata).

Također, na radionici su prezentirane dosad provedene aktivnosti unutar projekta, prvotni rezultati i stečena iskustva kao i sljedeći koraci u provedbi projekta. Nakon produktivne radionice, provedena je i diskusija u kojoj su prisutni dionici mogli iznijeti svoja mišljenja i dobiti dodatna pojašnjenja vezana uz sam projekt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari