U SKLOPU DANA TRSATA

Održana Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Trsata

U sklopu manifestacije Dani Trsata, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održana je svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Trsata.

Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku NOB-a u ulici Slavka Krautzeka te na Trsatskom groblju, a nastavljeno u popodnevnim satima u Hrvatskoj čitaonici Trsat.

Programu obilježavanja prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan koja je svim Trsaćanima uputila čestitke uoči Blagdana svetog Jurja te pohvalila inicijativu održavanja Dana Trsata koji se ove godine održava jubilarni 30. put. Dodala je kako je obilježavanje Dana oslobođenja Trsata prilika da se prisjetimo važnih povijesnih događaja koji su doveli do oslobođenja Trsata od fašističke okupacije.

„Uza sve posebnosti Rijeke na koje smo ponosni, svakako valja istaknuti duh antifašizma koji vječno živi i koji je utkan u sve segmente našeg društva“, rekla je Krpan i dodala kako je oslobođenje Trsata kao i oslobođenje cijelog Sušaka simbolično najavilo kraj njemačke okupacije našeg grada i kraj 2. svjetskog rata, budući da je desetak dana kasnije oslobođena i Rijeka. „Žrtvama koje su se dogodile u tim bitkama dugujemo našu zahvalnost i poštovanje i jedan su od razloga što imamo obvezu i odgovornost naš grad voditi i razvijati kao grad velikih mogućnosti i kao grad u kojem antifašizam nisu samo obljetnice i spomenici već nešto što je dio našeg riječkog, primorskog, goranskog, otočnog i na kraju našeg europskog identiteta. I zbog toga je naša obveza u svjetonazor i stajališta naše djece i mladih prenijeti istinu o Drugom svjetskom ratu, istinu o duhu antifašizma. Naša je obveza u svaki dječji vrtić, školu i u naše obitelji unijeti i ugraditi vrijednosti antifašizma, vrijednosti slobode, miroljubivosti i tolerancije i borbu protiv svih predrasuda, mržnje i nejednakosti“, zaključila je Krpan.

Okupljenima na akademiji obratili su se i predsjednica Hrvatske čitaonice Trsat Milica Lučić,  predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, Dinko Tamarut te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke Dragutin Rađenović.

Program su uveličali i ansambl Intermezzo Rijeka i mješoviti Pjevački zbor Trsat.

Manifestacija Dani Trsata održava se od 18. do 24. travnja u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Grada Trsata u suradnji s Klubom prijatelja Grada Trsata, Hrvatskom čitaonicom Trsat, Gradskom glazbom Trsat, Gradskom knjižnicom Rijeka – ogranak Trsat i Udrugom antifašističkih boraca Rijeka – ogranak Trsat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari