U HOTELU IMPERIAL

Započela Inspira Leader konferencija: Zeleno i digitalno inspiracija za ruralna područja

U Hotelu Imperial započela je trodnevna konferencija Inspira Leader – Zeleno i digitalno – inspiracija za ruralna područja sa stotinjak sudionika iz Hrvatske na čijem je otvorenju prisustvovao pročelnik Mladen Brajan. Cilj konferencije je razmjena iskustava i korisnih informacija na temu inovativnih zelenih tehnologija i digitalizacije, kao i korištenja obnovljivih izvora energije.

„Inicijativa za organizacijom ove konferencije pokrenuta je od strane više organizacija sa županijske, odnosno nacionalne razine i cilj nam je zajedničkim snagama predstaviti ideje, inovacije, načine rada i nove modele kako zelenu digitalnu tranziciju kao jedan moderan proces koji će podržati EU, možemo podržati i mi na lokalnoj razini, kako to mogu učiniti LAG-ovi. Primorsko-goransku županiju želimo pozicionirati kao jednu od tehnički najnaprednijih županija u Hrvatskoj i kao županiju koja prema energetskoj neovisnosti ide možda i najbrže od svih“, rekla je u ime organizatora Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a Terra Liburna uz koji opatijsku konferenciju organiziraju Europe Direct Rijeka, LEADER mreža Hrvatske i LAGUR Vela vrata.

Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede istaknuo je važnost poticanja inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.„Živimo u jako izazovnim vremenima, kada je digitalizacija vrlo bitna za napredak u svim granama gospodarstva, pa tako i u poljoprivredi, ali isto tako u svom tom napretku moramo voditi brigu o okolišu. Stoga se sve aktivnosti u poljoprivredi u Hrvatskoj usmjeravaju prema održivom razvoju“, istaknuo je.

Ispred domaćina, Grada Opatije nazočne je pozdravio Tomislav Lesinger iz Poduzetničkog inkubatora Hubbazia, dok je pročelnik Mladen Brajan naveo kako će „zeleno i digitalno“ kod budućih EU natječaja nositi najviše bodova i zato se za to treba dobro i na vrijeme pripremiti.

Do kraja konferencije održat će se niz predavanja i panel rasprava, obilježiti Dan planeta Zemlje, a tijekom same završnice će sudionici posjetiti Centar za posjetitelje na Poklonu, u Parku prirode Učka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja