ZANIMLJIVO PREDAVANJE

Održane poduzetničke ćakule o mogućnostima zdravstvenog i sportskog turizma; Evo o čemu se razgovaralo

Da turizam na Kvarneru može imati tisuću prekrasnih lica dokazale su danas na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu tri dame pristigle iz sportsko-zdravstvenog turističkog sektora našeg kraja, a to su: dr. sc. Nataša Kovačić, izvanredna profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Daniela Butorac, voditeljica Odjela zdravstvenog turizma, Thalassotherapije Crikvenica i Andreja Ratković, vlasnica vološćanske Prokulice, trgovine lokalnom, eko i bio organskom hranom.

Održan je panel sa temom: Mogu li poduzetnici živjeti zdravo i od toga – zarađivati?

-Prije desetak godina sport u turističkom smislu bio je tek u povojima. Do danas smo napredovali, sportskih je manifestacija koje motiviraju turiste sve više, razvijaju se outdoor sadržaji za goste-rekreativce, no još uvijek nismo dostigli potencijale koje s jasnijom vizijom razvijaju neke druge hrvatske županije poput Istarske (s iskustvom razvoja biciklističkog turizma), ili Krapinsko-zagorske s biciklističkim, ali i “konjičkim turistima”, ili, pak, Splitsko – dalmatinske u kojoj se radi na standardizaciji usluga koje obuhvaća sportski turizam kako bi objedinjeno, pod istom kapom, ponudili kompletan sportsko – turistički proizvod. Priliku za povezivanje poduzetnika sa sportskim turizmom, odnosno s turistima koji će zbog svojih aktivnosti doći u destinaciju i platiti više kako bi uživali u svom aktivnom odmoru vidim i u ponudi pratećih usluga kao što je to organizirano čuvanje djece ili dostava gotovih jela od naših, ekološki uzgojenih namirnica za sve nas ostale koji zbog nedostatka vremena nismo u mogućnosti pripremati takve obroke. Sportski turizam je jednostavan. Već samo spojiti more, Učku i Gorski kotar, ili umirovljenicima ponuditi šetnje po opatijskom zaleđu, biciklistima razgledavanje destinacije na biciklima govori u prilog jednostavnim mogućnostima koje imamo na raspolaganju. Masovni turizam je u redu, ali ja bih voljela vidjeti i ponudu nešto skupljih, specijaliziranih usluga, za možda i manji broj gostiju, ali gostiju koji će takvu uslugu spremno platiti više, kazala je danas studentima opatijskog Fakulteta njihova profesorica dr. sc. Nataša Kovačić.

Daniela Butorac iz crikveničke Thalassotherapije otvorila je, pak, sve poduzetničke varijante koje se dotiču sa zdravstvenim turizmom:

Našim gostima uvijek nudimo preventivne programe za osobe u pratnji: majke djece koja se liječe u Thalassoterapiji Crikvenica, supružnike starijih pacijenata i druge. Obično nam dolaze gosti u potrebi za zdravstvenom uslugom, a u pratnji zdrave osobe kojoj se, također, nešto mora ponuditi. Osim osobnih usluga poput frizera, primjećujem da našim gostima nedostaju informacije o tome što i gdje mogu vidjeti te kako provesti vrijeme. Priliku za poduzetnike vidim i u prometnom povezivanju različitih dijelova našega kraja kako bi gosti za vrijeme boravka u Thalassotherapiji posjećivali okolne destinacije, Gorski kotar, otoke. Mnogo bih mogla kazati o tome kako je važno strateško povezivanje kroz sport, zdravlje i zdrav život u turizmu, ali istaknut ću samo to da su nam uvaženi članovi multidisciplinarnog američkog tima međunarodne mreže hrvatsko – američkih stručnjaka, poduzetnika i znanstvenika – ACAP tijekom netom završenog posjeta u organizaciji Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera kazali kako Kvarner ima upravo ono što traže Amerikanci: – Zbog ovoga što imate Amerikanci će i platiti i preletjeti ocean, samo se usmjerite na mogućnosti outdoor aktivnosti, kazali su nam naši dragi gosti, prepričala je zainteresiranim poduzetnicima i studentima voditeljica Odjela zdravstvenog turizma za crikveničku Thalassotherapiju Daniela Butorac.

Lijep doprinos današnjem razgovoru dala je i Andreja Ratković vlasnica na velikom entuzijazmu ponikle  trgovine eko i organskim proizvodima “Prokulica” iz Voloskog:

-Prije 10 godina krenuli smo kao entuzijasti povezujući lokalne gostujuće eko tržnice iz različitih dijelova regije s proizvođačima: Opatija, Kastav, Drenova. Upoznavali smo se s lokalnim proizvođačima, educirali ih o tome što jest, a što nije zdravi, odnosno ekološki uzgoj, gotovo 7 godina smo volontirali, a onda je životno uvjerenje o zdravlju koje se temelji na zdravoj prehrani preraslo u biznis krojen po mjeri moje obitelji. Kažem – da – iako su ekološki uzgojene namirnice i do 30% skuplje, ovakav tip ponude jest isplativ i od njega se može živjeti. Voljela bih da nam u Prokulicu dolazi više stranih turista te da se možda i naši hotelijeri povežu s ponuđačima eko hrane te tako doprinesu objedinjenosti ponude. Stava sam da je na turističkim zajednicama upravo taj zadatak, a kao jedan pozitivan i primjer koji je donio rezultate ističem projekt Feel & Taste koji je popularizirao liburnijsko zaleđe te ga povezao s nama “na moru”. Inače, naša županija ima najmanje proizvođača ekološke hrane, ali turističke zajednice s projektima poput Feel & Tastea mogu učiniti puno da se I to promijeni i – u konačnici poveže s turističkim tržištem.

Sudionice ovoga panela na kraju su dale i svoje savjete za same poduzetnike koji, s jedne strane, sudjeluju u kreiranju turističke ponude, a s druge su odgovorni i za svoje zdravlje, odnosno “vlastitu održivost”. Tako se moglo čuti da su lokalne zdrave energetske pločice odličan nutritivni snack, da se u potrazi za uslugom koja će se vezati uz zdravstveni turizam poduzetnicima savjetuje pogledati na stvar iz kuta samoga zdravstvenog turista, a što se sportskog i outdoor segmenta tiče, poduzetnicima je savjetovano da se u osmišljavanju ponude inspiriraju na u tom smislu već uhodanim destinacijama te da je ključ cijele priče o sportu i zdravlju kao mamcu za turiste na Kvarner, toliko puta i na Poduzetničkim ćakulama, istaknuto povezivanje dionika iz svih segmenata koji čine kvarnerski turistički proizvod, drugim riječima – objedinjena ponuda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari