CRKVA IPAK NE PRIMA SVE?

Video | Oglasio se riječki svećenik koji je odbio krstiti dijete jer ima dvije mame. Vlč. Zeba: ‘Neka dijete dođe kad odraste…’

Velečasni kaže: ‘Neka dijete dođe kad odraste, pa će biti kršteno’, ali aktivisti kažu da to uopće nije stav Crkve. Pogledajte video prilog!

Lezbijski par iz Rijeke zatražio je krštenje svoga djeteta, ali ih je riječki svećenik odbio. O tome je javnost na neobičan način obavijestio sam svećenik, jer je pitao vjernike što misle o tome. Uslijedila je lavina reakcija, a mišljenja su podijeljena. Za RTL govori riječki svećenik, ali i gej zajednica. Kristina Čirjak…

Velečasnog Kristijana Zebu nazvao je prijatelj lezbijskog para. Pitao ga je, bi li krstio dijete dviju civilno vjenčanih žena koje je začeto potpomognutom oplodnjom. Rekao im je – ne.

Kristijan Zeba, župnik Sv. Križa u Rijeci: “Dijete ne može biti kršteno i odgajano u zajednici koja nije po katoličkom nauku i tu je najveći problem. I tu je stvar kristalno jasna.”

U LGBT zajednici kažu, da ih je takav stav ipak iznenadio.

Danijel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji: “Sam papa i neki biskupi u Hrvatskoj nekako su pružili ruku i imali neke pozitivne poruke. I onda tako vidimo neke pripadnike Katoličke crkve koji koriste vjeru kao izgovor za, kako se nama čini, nekih osobnih mišljenja.”

Nije to samo osobno mišljenje, nego stav Crkve – kaže velečasni Zeba:

“Kada čitamo sve dokumente Crkve osobito katekizam, kao i sam obrednik sakramenta krštenja, gdje sam morao odgovoriti da je to praktično nemoguće.”

Rasprava je nastavljena na društvenim mrežama nakon što je o tome napisao objavu. Jedni misle da dijete nije ništa krivo, drugi da su krivi svećenik i Crkva, a treći da su krive djetetove majke.

Za komentar smo nazvali 20-ak teologa i poznavatelja Crkvenog nauka. Većina nije htjela ili mogla pred našu kameru, te su nas uputili na Riječku nadbiskupiju.

Greta Grakalić Rački, teologinja i aktivistica: “Ne postoji ni jedan biblijski razlog da bi se LGBT vjernicama ili vjernicima uskratila usluga poput ove.”

Crkva ne priznaje istospolne brakove, ali među gej zajednicom vjernika ima. Papa Franjo je još 2017. uputio čestitku i blagoslov brazilskom gej paru povodom krštenja njihove posvojene djece.

Martinović: “Postoji čak u Rijeci jedna neformalna organizacija koja okuplja LGBTIQ vjernike…”

Ali za sada, barem u riječkoj crkvi, dijete lezbijskog para neće biti kršteno.

Svećenik Zeba: “Kada dođe u svoju zrelu fazu, dob, ako samo zaželi krštenje, može se javiti, bit će podučeno i onda će biti kršteno.”

Riječki nadbiskup koađutor Mate Uzinić kaže da s ovim slučajem još nije upoznat. Biskupska konferencija je za sada bez komentara, izvještava Kristina Čirjak za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views