GRAD POMAŽE

Opatija i u svibnju nastavlja pomagati poduzetnicima; Ugostitelji oslobođeni plaćanja prostora

05.04.2021., Opatija - Mnogobrojni gosti na opatijskoj rivijeri uzivaju u lijepom danu na Uskrsnji ponedjeljak. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Opatija, i u mjesecu svibnju, nastavlja s primjenom ekonomskih mjera pomoći gospodarstvenicima:

  1. 100%-tno oslobođenje od plaćanja zakupnine za gradske prostore za ugostitelje koji temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH nisu radili ili su otvorili samo ugostiteljske terase, no djelatnost nisu mogli obavljati u punom obimu; ovo oslobođenje se primjenjuje do isteka mjera obustave rada temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH
  2. 30%-tno oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj 2021.g. za one poduzetnike koji u tom periodu obavljaju djelatnost.

Ukupna je vrijednost ovih mjera pomoći u prvih pet mjeseci 2 milijuna kuna.

Dodatno, u dijelu komunalne naknade donesena je odluka o 100% -tnom oslobođenju za period siječanj-svibanj 2021.g. za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za one poduzetnike koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete:

  1. imaju registrirano sjedište na području Grada Opatije,
  2. nisu obustavili obavljanje gospodarske djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u mjesecima za koje traže oslobođenje
  3. u posljednjem tromjesečju 2020. godine imali su pad prihoda od 40% ili više u odnosu na isto vremensko razdoblje 2019. godine,
  4. nisu imali pravo zatražiti nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) tj. sukladno Uputama ravnatelja Porezne uprave donesenih u sklopu mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19).

Predlažemo zahtjev predati nakon isteka cjelokupnog razdoblja za koje se traži oslobođenje, kako bi se podnositelju zahtjeva moglo u cijelosti obračunati oslobođenje.

Podsjećamo poduzetnike, kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite RH bio obustavljen ili ograničen rad i kojima je pad prihoda/primitaka bio minimalno 60% u odnosu na referentno razdoblje 2020.g., da ostvaruju pravo na nadoknadu svih ili dijela fiksnih troškova (zakup, komunalna naknada) od Ministarstva financija, u sklopu mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta.

Financijska vrijednost ovih mjera bit će oko 3,2 milijuna kuna, a točan će iznos biti moguće utvrditi po dobivanju zahtjeva poduzetnika u lipnju.

Video dana:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari