Opatija među pet finalista svjetske UNICEF nagrade u konkurenciji 110 gradova!

Opatija među 20 najboljih u svijetu – Grad Opatija i projekt Dječjeg gradskog vijeća među finalistima su gradova prijatelja djece za svjetsku nagradu UNICEF-a Child Friendly Cities Inspire Awards 2019 

Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu od  15. do 18. listopada dodijeljene su nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards 2019.

Opatija se plasirala među pet finalista u kategoriji Značajno sudjelovanje djece te je svrstana na  popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća  rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini.

Od kandidiranih 110 gradova u 6 kategorija Opatija je stigla do finala te zaslužila posebnu zahvalu UNICEF-a za  nadahnuće i poticanje gradova širom svijeta da implementiraju primjere dobre prakse s ciljem poboljšavanja života djece.

Prema glasovima stručnog žirija i preko 30 tisuća pristiglih  online glasova u kategoriji Značajno sudjelovanje djece pobijedili su Ukrajina i Vijetnam, dok  su u ostalim kategorijama pobjedu odnijeli Ujedinjeni Arapski Emirati, Švicarska, Island i  Španjolska u dvije kategorije. Velika je čast za Opatiju i Hrvatsku stati uz bok najboljima iz  cijelog svijeta.

Na Summitu su predstavnice Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić, Ana Jantolek i Kristina Tubić sudjelovale kao jedine predstavnice Hrvatske, a pridružila im se i zamjenica  gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić. Prezentirale su rad Dječjeg gradskog vijeća,  sudjelovanje djece Opatije u proračunskim procesima i participaciju djece DND-a i DGV-a  Opatija u Međunarodnoj Eurochild organizaciji.

Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić  sudjelovala je na sastanku gradonačelnika gradova prijatelja djece iz cijelog svijeta te je  gostovala u emisiji Radija Cosmo najveće njemačke Radio i TV kuće WDR (Westdeutscher  Rundfunk). Opatijske predstavnice pozvane su na prijem u gradsku vijećnicu, gdje se  prisutnima obratila gradonačelnica Kölna Henriette Reker. U vijećnici je predstavljena Kölnska deklaracija gradova prijatelja djece čiji je potpisnik i opatijski gradonačelnik Ivo  Dujmić. Deklaracija je donesena povodom obilježavanja 30 godina usvajanja Konvencije UN-a  o pravima djeteta, a potpisom se gradonačelnici obvezuju da će poštivati dječja prava i  slušati mišljenje i prijedloge djece.

Summit je okupio preko 600 sudionika – gradonačelnika, lokalnih čelnika, stručnjaka iz domene dječjih prava i participacije te djecu i mlade iz cijelog svijeta, a organiziran je  povodom obilježavanja 30. obljetnice donošenja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima  djeteta koja će se obilježiti u studenom.

Na svečanom otvorenju prisutnima su dobrodošlicu poželjeli gradonačelnica Kölna Henriette Reker, „prva dama Njemačke“ Elke Büdenbender, Juliane Seifert iz Ministarstva obitelji te  predstavnik UNICEF-a Njemačke Gary Stahl. Veliki pljesak zaslužio je svojim inspirativnom govorom Janis McDavid koji je rođen bez ruku  i nogu, a publici je prenio važnost pozitivnog stava u ostvarenju ciljeva.

Tijekom Summita opatijske predstavnice posjetile su igrališta, javne površine za djecu i mlade te skate park koje je Grad Köln uredio slušajući ideje, želje i potrebe djece i mladih.

Grad Köln ima više od 700 dječjih igrališta, a skate park je jedan od najboljih u Njemačkoj. Članice DND-a sudjelovale su i u panel diskusijama na temu dječje participacije, klimatskih  promjena, djece u digitalnom okruženju i proračuna za djecu. – Ponosni smo što smo stali uz bok velikim svjetskim gradovima, kao i na to da je Opatija  jedini hrvatski grad koji je potpisao Kölnsku deklaraciju gradova prijatelja djece.

Akcija Gradovi prijatelji djece kod nas se provodi od 1999. godine i jedan smo od prvih pet gradova  u Hrvatskoj koji je 2005. godine ponio titulu Grad prijatelj djece, a što nas svrstava u pionire  na svjetskoj razini, istaknula je tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari