STARA ŠKOLA

Video | Opatijske ulice kao muzej oldtimera: predstavljeno 30-ak automobila, neki stari i 80 godina – ali voze kao novi!

Ovaj auto je došao iz Amerike u Holandiju, gdje je 20 godina bio u muzeju, a poslije ge je kupio gospodin iz Francuske, kazao nam je jedan od kolekcionara

Opatijske ulice jučer su predstavile oldtimere, njih 30-ak, od kojih su neki stari i 80 godina. Izložba na kojoj se cijena pojedinog primjerka mjeri u stotinama tisuća, a ovdje se sve računa u dolarima. Poput Buicka. Nakon restauracije vrijednost mu je 120 tisuća dolara, a ljepota vožnje nemjerljiva, izvještava Ida Balen za RTL danas.hr.

Buicka je teško voziti jer nema servo. “Nema ništa taj od tehnike, taj je ’53. godište”, ističe Boris Krivičić Đino, kolekcionar automobila.

“Ovaj auto je došao iz Amerike u Holandiju pa je bio tamo 20 godina u muzeju i onda ga je poslije kupio jedan gospodin iz Francuske. I čujte, onda se cifre penju jako visoko. To se uglavnom kupuje na aukcijama i sve zavisi u kakvom je stanju”, dodaje Đino.

Topolino iz 1947. omiljen je opatijskim kolekcionarima, koji su kao članovi Liburnia classic cluba i organizatori događaja.

“Oni prijeratni nisu toliko za saobraćaj, to su više za izložbu. Ali oni poslijeratni, oni još voze, kao na primjer ovaj topolino. Više mi srce zaigra kad prođem po Opatiji pa mi zaplješću, nego da prođem s najnovijim mercedesom kojeg isto imam”, ističe Bogomil Čulina, predsjednik Liburnia classic cluba Opatija.

Sve ovo impresionira turiste kojih je u Hrvatskoj trenutno 20 tisuća, a među najposjećenijim gradovima je Opatija. “Ovakve aute više ne možete vidjeti, tako da je to savršeno”, rekla je turistkinja u prolazu.

A gosti u Opatiji jednostavno ne znaju kuda bi prije krenuli. Nezaboravna slika nije samo na cestama, dozivaju ih zvukovi tuluma na valovima. “Drugačije je ovdje. Ipak smo ovdje na moru, tako da je atmosfera drugačija. U Švicarskoj su Alpe, snijeg. Advent u Opatiji jako dobro funkcionira i lijepo je.”

Broj turista koji su u Hrvatskoj noće tijekom prosinca penje se prema 600 tisuća, a to je oko 30 posto više nego lani. Jer božićna atmosfera ovdje je jedinstvena. Uživali u njoj u skafanderima ili japankama, izvještava Ida Balen za RTL danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari