Općina Kostrena kreće s proširenjem groblja u Kostreni Svetoj Luciji

Ispred budućeg ulaza u novi dio groblja: Vranić, Mikuličić, Modrić, Turk

U vijećnici Općine Kostrena potpisan je ugovor o izvođenju radova na projektu proširenja groblja u Kostreni Svetoj Luciji

Potpisivanjem ugovora stvoreni su preduvjeti za početak radova čija će ukupna vrijednost sa svim uključenim troškovima iznositi 7,5 milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti 27. siječnja s rokom izvođenja u trajanju od 150 radnih dana.

Projekt su predstavili v.d. pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Dario Modrić i Jadranka Mikuličić iz AKA tima iz Rijeke koja će vršiti stručni nadzor projekta.

Potpis ugovora: Dario Modrić, Dražen Vranić, Franjo Turk, Jadranka Mikuličić

U ime izvođača radova ugovor je potpisao vlasnik Građevinskog obrta iz Prezida g. Franjo Turk, a ispred Općine Kostrena općinski načelnik Dražen Vranić koji je tom prilikom izjavio:

„Posljednjih desetak godina Kostrena bilježi sve veći priliv stanovništva što zahtijeva i pojačani komunalni razvoj mjesta u što spadaju i groblja. Ovim zahvatom Kostrena će osigurati dovoljan broj ukopnih mjesta za duži vremenski period, tim više jer se planira proširiti i drugo kostrensko groblje u Sv. Barbari. Kao jedinici lokalne samouprave cilj nam je osigurati što viši komunalni standard i zadovoljiti sve potrebe i očekivanja naših mještana“.

Na površini od 1.800 četvornih metara Kostrena će dobiti 543 nova ukopna mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Novi dio groblja imat će 105 jednostrukih grobnica s 3 ukopna mjesta, 28 grobnica sa 6 ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta i zajedničku grobnicu s već spomenutih 15 do 18 ukopnih mjesta. Grobljem će upravljati KD Kostrena koje će formirati cijene za korisnike, u skladu s kategorizacijom i veličinom grobnih mjesta.

Trenutno u Kostreni gotovo da i nema slobodnih ukopnih mjesta, a kako bi se premostio period do završetka radova na proširenju groblja, uskoro bi trebali biti završeni radovi na prostoru koji je osnovnim projektom bio predviđen za izgradnju grobnica većih dimenzija, a čijom se prenamjenom i uređenjem dobilo 5 četverostrukih, 10 dvostrukih i 5 jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.

U prvoj fazi projekta izgrađeno je parkiralište s kojeg će se stepeništem pristupati dograđenom dijelu groblja i internom putu unutar starog groblja koji vodi prema mrtvačnici. Sporedni, odnosno servisni ulaz nalazit će se na istočnoj strani dograđenog dijela i spaja se na glavni put koji vodi do mrtvačnice i omogućuje pristup transportnim kolicima do svih grobnih mjesta.

Unutarnje komunikacije definirane su glavnim putevima širine 3 metra i sporednim putevima širine od 1,5 do 2,3 metra. Orijentacija glavnih puteva u dograđenom dijelu prati osnovnu postavu puteva u starom dijelu groblja. Pomoću rampe pristup groblju bit će osiguran osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Prošireni prostor groblja bit će hortikulturno uređen u skladu s ranije dograđenim dijelom groblja dok je smještaj građevina uvjetovan konfiguracijom terena. Putevi između grobnih građevina bit će obloženi kamenim kockama ili betonskim opločnicima.

Unutar dograđenog dijela groblja bit će postavljeno 6 klupa i formirano nekoliko „otoka“ s tekućom vodom i posudama za prikupljanje sitnog otpada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari