Općina Kostrena objavila je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima

Foto: Ilustracija

Uz stipendije izvrsnosti, Općina Kostrena stipendira učenike i studente lošijeg imovinskog statusa te pet stipendista za deficitarna zanimanja

Općina Kostrena objavila je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima koji imaju prebivalište ili boravište na području Kostrene, u trajanju duljem od 6 mjeseci (vrijedi za osobe s međunarodnom zaštitom, strance i osobe bez državljanstva).

Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Općine. Prijave na natječaj dostavljaju se osobno ili poštom na adresu Općina Kostrena, p.p. 15, 51221 Kostrena, s naznakom “Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima” zaključno s 18. listopada 2019. godine.

Sredstva za stipendije osigurana su Proračunom Općine Kostrena u iznosu od 477 tisuća kuna. Stipendiju mogu dobiti redoviti učenici drugog, trećeg, četvrtog ili petog razreda srednje škole te redovni studenti preddiplomskog sveučilišnog studija ili stručnog studija, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, diplomskog sveučilišnog studija ili specijalističkog diplomskog stručnog studija na visokom učilištu (stručni studij, preddiplomski studij, diplomski studij, integrirani preddiplomski i diplomski studij te specijalistički diplomski stručni studij), bez obzira obrazuju li se u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Pravo na dodjelu stipendije ne ostvaruju učenici i studenti koji se obrazuju uz rad, studenti koji pohađaju poslijediplomski sveučilišni ili specijalistički studij, imaju status apsolventa, upisuju ponovno istu godinu školovanja ili studija, osim u slučaju medicinskih razloga, koji imaju upisano mirovanje obveza studenta u akademskoj godini za koju je raspisan natječaj. Učenici i studenti koji su korisnici stipendije iz drugih izvora, mogu se javiti na natječaj, ali se u slučaju dobivanja stipendije Općine Kostrena moraju odreći stipendije iz drugog izvora.

Stipendije učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja

Pravo na stipendiju radi slabijeg imovinskog stanja može ostvariti učenik, odnosno student, bez obzira na prosjek ocjena ako živi u kućanstvu koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ili je korisnik prava iz socijalnog programa Općine Kostrena. Mjesečna stipendija iznosi 500 kuna za učenike i 700 kuna za studente.

Stipendije izvrsnosti

Pravo na stipendiju izvrsnosti mogu ostvariti srednjoškolci od drugog do petog razreda te studenti od prve do završne godine studija ukoliko ispunjavaju natječajem propisane kriterije. Mjesečna stipendija iznosi 500 kuna za učenike i 700 kuna za studente.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Od prošle godine Općina Kostrena dodjeljuje 2 učeničke i 3 studentske stipendije za deficitarna zanimanja koja su od posebnog interesa za Općinu Kostrena. Učeničke stipendije dodijelit će se učenicima koji se školuju za građevinsko-obrtnička, strojarsko-industrijska, metaloprerađivačka i ugostiteljsko-turistička zanimanja, dok će se studentske stipendije dodijeliti studentima koji pohađaju studije: logopedija, pedagogija ranog i predškolskog odgoja, edukacijsko rehabilitacijske znanosti- defektologija, fizioterapija i rehabilitacija.

Pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja mogu ostvariti učenici i studenti koji ispunjavaju natječajem propisane kriterije za ovu kategoriju stipendija.

Stipendije za deficitarna zanimanja iznose 900 kuna za učenike koji se školuju u Primorsko-goranskoj županiji i 1.500 kuna za učenike koji se školuju izvan Primorsko-goranske županije.

Stipendije za studente koji studiraju u Primorsko-goranskoj županiji iznose 1.200 kuna, odnosno 2.500 kuna za studente koji studiraju izvan Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari