VJETAR U LEĐA

Općini Viškovo odobreno više od 3 milijuna kuna za sufinanciranje učešća u EU projektima

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Općina Viškovo bila je uspješna u prijavama na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. koje je krajem prošle godine raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sukladno rezultatima prijave na Javni poziv, za izgradnju Dječjeg vrtića Viškovo – Područnog objekta Marčelji, Općini Viškovo je odobreno i 1.563.715,54 kuna za sufinanciranje vlastitog učešća.

Podsjetimo, ovaj je projekt Općina uspješno prijavila na natječaj u sklopu operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

„Računica i filozofija bespovratnih sredstava su više nego jasni u ovakvim situacijama. Što više bespovratnih europskih sredstava dobijemo po raznim osnovama, to nam ostaje više proračunskih sredstava na raspolaganju za nova ulaganja u poboljšanje kvalitete života mještana Viškova u svim segmentima. Za projekt dječjeg vrtića u Marčeljima dobili smo bespovratna sredstva za realizaciju projekta, a odobreno nam je i sufinanciranje vlastitog učešća što je win-win situacija za bilo kojeg prijavitelja“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

VIDEO DANA:

Prijava Općine Viškovo na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godina bila je uspješna i za još jedan kapitalni projekt. Riječ je o projektu „Radna zona Marišćina K-2 u Općini Viškovo“ za koji je Općini Viškovo kao prijavitelju putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka za provođenje projekta odobreno 11.997.311,22 kune iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

„U ovom nam je projektu također odobreno sufinanciranje vlastitog učešća u iznosu od 1.583.658,69 kuna. Ako ih pridodamo ranije odobrenim sredstvima od gotovo 12 milijuna kuna, to znači da je zahvaljujući kvalitetnom radu općinskih stručnih službi i raspoloživim natječajima, za projekt čija je vrijednost nešto manje od 20 milijuna kuna, nama odobreno 13 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ne moram ni spominjati koliko takav iznos znači općinskom proračunu. Što se tiče nove Radne zone, ovih smo dana od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine primili Odluku o darovanju zemljišta vrijednog 860.000,00 kn pa je sada sve spremno za infrastrukturno opremanje nove Radne zone K-2“, dodaje Udović.

Projekt Radne zone K-2 obuhvaća ulaganja u energetsku, komunalnu, prometnu i komunikacijsku infrastrukturu nove zone na sjevernom dijelu Viškova s ciljem razvoja i poboljšanja kvalitete i dostupnosti fizičke poduzetničke infrastrukture na području Općine Viškovo kao dijela Urbane aglomeracije Rijeka. Ovim će se projektom potaknuti unaprjeđenje poduzetničke klime jer će se privući novi investitori, kako domaći tako i strani, koji će otvoriti nova radna mjesta. Osim zadržavanja radnosposobnog stanovništva na području Viškova, projekt će doprinijeti i povećanju konkurentnosti Općine i životnog standarda svih njezinih stanovnika, a posebice onih koji će naći svoje radno mjesto u novoj zoni. Isto tako, očekuje se da će novi gospodarski subjekti općinskom proračunu generirati nova sredstva, da li kroz komunalni doprinos, komunalnu naknadu ili kroz udio u porezima i doprinosima na plaće novozaposlenih osoba. Nova sredstva u proračunu osnažuju fiskalni kapacitet općine, a koriste se i za generiranje novih prihoda.

I.B.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views