OPET PRVI: U riječkom KBC-u botoksom liječe teške poremećaje kod djece!

Foto: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Državna administracija ovakav način liječenja još nije prepoznala pa se terapije botoksom financiraju iz bolničkog proračuna

Davanjem injekcija botoksa djeci s cerebralnom paralizom u KBC-u Rijeka liječe, odnosno umanjuju posljedice tog stanja, a trenutačno se ovakva metoda liječenja planira proširiti i na splitsku te osječku bolnicu! Liječnici nam opisuju jako dobre rezultate primjene botoksa zbog kojih je učinkovitija i fizikalna terapija koja je, kako kažu, temelj u liječenju djece s cerebralnom paralizom, donosi Večernji.hr.

– Liječenje Botulin toksinom tip A povoljno djeluje na rezultate liječenja fizikalnom terapijom djece s cerebralnom paralizom, poremećajem mišićno-koštanog sustava koji nije progresivan, ali je promjenjiv u skladu s rastom i razvojem djeteta. Ovaj poremećaj razvija se zbog ozljede mozga koja se može dogoditi tijekom trudnoće, poroda i rane neonatalne dobi. Ozljeda koja se javlja na mozgu nepovoljno utječe na razvoj motorike kod djece. S obzirom na kompleksnu kliničku sliku, pristup u liječenju je multidisciplinaran. U timu liječenja sudjeluju neonatolog, neuropedijatar, fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut, logoped, defektolog, psiholog, ortoped. Navedeni broj različitih stručnjaka govori o kompleksnosti kliničke slike – govori dr. Darko Kraguljac, specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine koji je voditelj Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu dječje dobi u riječkom KBC-u.

Sprečava prijenos impulsa

Toksin Botulinum, odnosno botoks u općoj je javnosti postao poznat te prihvaćen kao supstancija za “peglanje bora” premda je cijeli estetski biznis oko botoksa zapravo nastao sasvim slučajno. Prve primjene zapravo su počele zbog blefarospazma, nekontroliranog stiskanja mišića oko oka gdje su injekcije tog neurotoksina opuštale, da tako kažemo, zgrčeni mišić, piše Večernji.hr.

Princip je to koji funkcionira i u djece s tako teškim stanjem kao što je cerebralna paraliza kada su brojni mišići zgrčeni, a botoks se već godinama u svijetu koristi za njihovo liječenje.

Riječki KBC prvi je to uveo u Hrvatsku te pomažu da se, s obzirom na dobre rezultate u ove djece, proširi i u druge bolnice. Kako objašnjava dr. Kraguljac, postoje brojne kliničke studije koje govore o pozitivnim rezultatima aplikacije Botulinum toxina A u liječenju spasticiteta u pacijenata s cerebralnom paralizom.

– Mehanizam djelovanja Botulinum toxina A je na mjestu živčano-mišićnog spoja pri čemu se sprečava prijenos impulsa u mišić i tako umanjuje tonus koji dovodi do pojave spastičnosti. Prednosti primjene je spomenuto opuštanje mišićnog tonusa čime je omogućen pravilan rast i razvoj mišića, zglobova, kostiju i nemogućnost nastanka kontraktura u zglobovima. Također je smanjen broj operativnih zahvata kod takvih pacijenata – kaže ovaj liječnik navodeći da se prije svake aplikacije botoksa provodi motorička procjena djeteta i potom na temelju toga određuje njegov krajnji motorički doseg.

Nadalje, na temelju navedene procjene liječnici određuju i ukupnu dozu botoksa za svakog pacijenta, a trenutačno se ovako u riječkoj bolnici liječi 30-ak djece s cerebralnom paralizom. Aplikacija botoksa se ponavlja, kaže dr. Kraguljac, ovisno o jačini spazma na mišićima, no najranije nakon četiri mjeseca pa do otprilike godinu dana.

– Budući da smo jedna od rijetkih ustanova u Europi koja aplicira Botulinum toxin A na više razina unutar pojedinog ekstremiteta poštujući biomehaničke zakonitosti, a to zahtijeva i po 20-30 uboda na različitim mjestima po tretiranom ekstremitetu da bi se izbjegla bolnost i neugodnost, kod djece tretman provodimo u anesteziji (duboka sedacija) koja traje desetak minuta u suradnji s dječjim anesteziolozima s kojima imamo izuzetnu suradnju – navodi dr. Kraguljac proceduru aplikacije botoksa prije koje se malene pacijente u suradnji s dječjim anesteziolozima uspava.

Bolja kvaliteta liječenja

Riječka je bolnica po ovom pitanju bez sumnje napravila velik iskorak, ali državna administracija to još nije prepoznala budući da se ovakvo liječenje tako teškog stanja kod djece financira iz bolničkog proračuna. To znači da svaka injekcija botoksa ide na teret Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu.

– S obzirom na dobre rezultate u liječenju, bilo bi poželjno da se liječenje botoksom proširi u ostalim ustanovama u kojima se liječe djeca s cerebralnom paralizom ili drugim poremećajima koje karakterizira hipertonus. Time bi se poboljšala kvaliteta liječenja i bio bi to veliki “suport” uz neurorazvojnu terapiju kao temelj liječenja djece s cerebralnom paralizom – poručio je dr. Kraguljac a piše Večernji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari