Osamdeset riječkih volontera educirano za prepoznavanje opasnih situacija na otvorenju EPK

Foto: PU primorsko-goranska

Predavanjem je  naglašena važnost pojačane  suradnje za vrijeme aktivnosti na javnim okupljanjima

U subotu, 25. siječnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke  održana je edukacija osamdesetak volontera koji obavljaju razne djelatnosti za vrijeme provedbe projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Edukativno predavanje na temu „Prevencija kriminaliteta na javnim okupljanjima“ održao je  policijski službenik Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske.

Budući da volonteri svakodnevno u svojem radu djeluju preventivno,  pravodobno obavještavajući o mogućim opasnostima i upozoravaju posjetitelja na moguće opasne radnje te time sprečavaju moguće nezgode, predavanjem je  naglašena važnost pojačane  suradnje za vrijeme aktivnosti na javnim okupljanjima.

Istaknuto je kako za vrijeme javnih okupljanja, zatim na autobusnim i željezničkom kolodvoru, brodskom pristaništu, u sredstvima javnog cestovnog, pomorskog, avionskog i željezničkog prijevoza zbog povećanog broja ljudi i gužvi koje na tim mjestima nastaju, građani postaju pogodna mjesta počiniteljima kaznenih djela. Na tim mjestima događaju se krađe putničke prtljage, ali i džepne krađe, prilikom kojih građani i turisti najčešće ostaju bez osobnih dokumenata, novaca, bankovnih kartica i drugih vrijednih predmeta.

Također, upozoreno je na mogućnost odlaganja eventualnih sumnjivih predmeta tj. ugrozu od potencijalnih eksplozivnih naprava te su volonteri upućeni na načine promptnog  izvješćivanja nadležnih službi ( telefonom, e-mail porukom i aplikacijom MUP – sigurnost i povjerenje,  https://policija.gov.hr/aplikacije-za-e-dojave-sumnjivih-dogadjaja/172 ).

Rijeka je u 2020.godini središte bogatog nacionalnog i europskog kulturno-umjetničkog programa, grad-domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne baštine, odnosno Europska prijestolnica kulture, stoga se vjeruje da će biti i poželjna turistička destinacija.

Radi toga je zaključeno da održavanje i unaprjeđenje slike o gradu Rijeci i Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji nije posao samo policije već i ostalih društvenih čimbenika, kako bi se svima onima koji dolaze na naše područje osigurao miran, siguran i ugodan boravak.

Završno, tijekom sutrašnjeg dana ovaj oblik edukacije bit će održan za  koordinatore volontera i voditelje lokacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari