UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Osmaši, kamo dalje? Uskoro započinju upisi u I. razred srednje škole

Foto: Riportal (M.L.)

Primorsko-goranska županija osnivač je 30 srednjih škola (18 srednjih škola nalazi se u gradu Rijeci, 4 srednje škole na području Liburnije, 3 srednje škole u Gorskom kotaru, 3 srednje škole na otocima, te jedna srednja škola u riječkom prstenu i jedna na području Vinodola).

U srednjim školama Primorsko-goranske županije 12 srednjih škola provodi gimnazijske programe, 24 srednje škole provode strukovne programe, a 2 srednje škole provode umjetničke programe.

Za učenike osmih razreda Primorsko-goranska županija planirala je ukupno 2.782 upisnih mjesta u školskoj 2021./2022. godini, u 80 obrazovnih programa (5 gimnazijskih, 1 petogodišnji strukovni program, 35 četverogodišnjih strukovnih programa, 30 trogodišnjih strukovnih programa, 2 dvogodišnja strukovna programa, 3 umjetnička programe te 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju).

Prijave i upis učenika u I. razred srednje škole provode se putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), na temelju natječaja za upis koji raspisuju škole.

Početak upisa započinje prijavom učenika u sustav, koje se očekuju krajem svibnja 2021. godine.

Natječaj za upis učenika objavit će se u lipnju 2021. godine na web stranicama Županije, te mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednjih škola.

Učenici će se prijavljivati za upis i upisivati u ljetnom i jesenskom upisnom roku.

Link: Predstavljanje srednjih strukovnih škola PGŽ
Link: Obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju u srednjim strukovnim školama PGŽ
Link: Predstavljanje učeničkih domovi PGŽ

Obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju u srednjim strukovnim školama

Primorsko-goranska županija veliki značaj pridaje obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, stoga svake godine osigurava veliki broj pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama i u srednjim strukovnim školama.
Najveći broj učenika s teškoćama u razvoju pohađa Ekonomsku školu Mije Mirkovića, Rijeka. To je ujedno i škola koja pruža sve oblike organizacije nastave za učenike s teškoćama: od djelomične integracije, inkluzije, nastave u posebnim razrednim odjelima, do nastave na daljinu.

Škole koje provode strukovne programe za učenike s teškoćama:

Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka:
– Upravni referent (4 god.)
– Administrator (3 god.)
– Pomoćni administrator (3 god.)

Srednja škola dr. Antuna Barca, Crikvenica:
– Pomoćni kuhar i slastičar (3 god.)

Srednja škola Ambroza Haračića, Mali Lošinj:
– Pomoćni kuhar i slastičar (3 god.)
– Pomoćni vrtlar (3 god.)

Učenički domovi

U Primorsko-goranskoj županiji djeluje 7 učeničkih domova od kojih je četiri osnivač Primorsko-goranska županija (Učenički dom Kvarner, Učenički dom Podmurvice, Dom učenika Sušak i Učenički dom Lovran), jednog učeničkog doma osnivač je vjerska zajednica (Ženski učenički dom Marije Krucifikse Kozulić), a dva učenička doma djeluju u sastavu srednjih škola (Učenički dom pri Željezničko tehničkoj školi Moravice i Učenički dom “Tomislav Hero” pri Pomorskoj školi u Bakru).

U učeničkim domovima Primorsko-goranske županije za školsku 2021./2022. godinu osigurano je ukupno oko 340 slobodnih mjesta.

Link: Pregled učeničkih domova u PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari